Det internasjonale energibyrået, IEA, åpner månedsrapporten for september med å rapportere om tre strake måneder med fall i etterspørselen etter olje. IEA peker på oppblomstringen av covid-19 i Asia som hovedårsak. Med det venter IEA at volumene i tredje kvartal vil ende ytterligere 200.000 fat lavere per dag enn det byrået meldte i august.

Det kommer ikke som en stor overraskelse etter at IEA kastet kaldt vann i ansiktet på markedsaktørene for en måned siden. Ifølge IEA er det nå derimot positive tegn å spore: Etterspørselen skal stige med 1,6 millioner fat per dag i oktober.

Deretter ventes det at den globale oljeetterspørselen vil stige med 5,2 millioner fat per dag i år, og så med 3,2 millioner fat per dag i 2022. Tilbudssiden er allerede blitt preget av orkanen Ida i tredje kvartal, men IEA venter et oppsving også her i oktober.

Opec overrasker

Da prisen på et fat nordsjøolje i morgentimene tirsdag passerte 74 dollar fatet, følger det i IEAs prisobservasjon for august og september. Mens oljeprisen var under press etter sommeren som følge av bekymringene for koronaeffektene i økonomien, steg den igjen etter at orkanen Ida hadde herjet i USA.

Helge Andre Martinsen, analytiker olje i DNB Markets.
Helge Andre Martinsen, analytiker olje i DNB Markets. (Foto: Javad Parsa)

Mandag kveld hjalp dessuten Opec oljeprisen med forventningene i sin månedsrapport.

– Opec overrasket markedet med å oppjustere sine etterspørselsestimater for 2022 med massive 0,97 millioner fat per dag, til 100,83 millioner, skriver oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets i sin morgenrapport tirsdag.

Overfor DN mener han dette fremstår som overraskende, og peker på at volumet er 0,8 millioner høyere enn det det var i 2019, før koronautbruddet.

Skeptisk til prisøkning

– Vi anser at prisøkningen delvis er drevet av produksjonsforstyrrelser i USA relatert til orkanen, og produksjonsforstyrrelser i Nigeria og Libya. I tillegg ser det ut til at utbruddet av deltamutasjonen er på en fallende trend globalt, noe som minimerer risikoen for redusert oljeetterspørsel, kommenterer Martinsen til DN.

Så sent som torsdag lå et fat nordsjøolje på 71,34 dollar. Mandag steg prisen til 73,62 dollar. Martinsen er skeptisk til en videre prisoppgang:

– Våre oljeprisestimater indikerer en prisnedgang mot slutten av året, og vi tror da at nordsjøoljen vil bli omsatt for 70 dollar fatet i fjerde kvartal. Dette betinger at Iran og USA blir enige om å tre inn i atomavtalen, og med tilhørende lettelser i amerikanske sanksjoner mot Iran i løpet av fjerde kvartal.

– Vi ser også potensiale for at de skyhøye gassprisene kan føre til økt bruk av olje til kraftgenerering i vinter, noe som vil kunne gi drahjelp til oljeetterspørselen, legger Martinsen til

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.