IEA mener oljemarkedet i dag nærmest er som en fredens oase i en verden preget av handelskonflikter og generelt høyt konfliktnivå. Oljemarkedet har roet seg ned etter en høydramatisk høst der halvparten av Saudi-Arabias produksjonskapasitet i september ble tatt ut etter bombeangrep, og stadige angrep på tankskip og gnisninger med Iran i Persiabukten.

Stabilisert

Prisen for nordsjøolje har stabilisert seg på litt over 60 dollar fatet, etter at Saudi-Arabia raskt fikk produksjonen opp og gå igjen, og USA, Canada og Norge økte produksjonen.

Samtidig gjør usikkerhetene knyttet til handelskrigen mellom USA og Kina at oljeprisen i likhet med verdens børser og finansmarkeder svinger i takt med nyhetsdryppene som kommer fra handelsforhandlingene.

IEA opprettholder anslagene for etterspørselsvekst for i år og neste år på henholdsvis 1,0 og 1,2 millioner fat per dag.

Peker på risiko

Oljeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets opprettholder prisutsiktene på 70 dollar fatet for nordsjøolje i 2020. Men i den siste sektorrapporten peker han på risiko knyttet til geopolitiske forhold som kan påvirke etterspørsel, tilbud og priser.

Tankratene har også konsolidert seg etter først å ha kollapset til de laveste på ti år på grunn av nye krav til skipene, og et voldsomt hopp i ratene i oktober etter angrepene på tankskip i Persiabukten.

IEA er en del av OECD og ble etablert under oljekrisen i 1974 som en motvekt mot Opec for å sikre stabil oljeforsyning til landene som er avhengig av å importere olje.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.