«Cooling down» er tittelen til Det internasjonale energibyråets (IEA) ferske månedsrapport om oljemarkedet. Det er en referanse til den glohete sommeren som nå ser ut til å avta, men også til oljemarkedet som har roet seg ned.
Den siste måneden har oljeprisen falt ni prosent fra tett oppunder 80 dollar fatet til 71,60 dollar fatet. Det kan være et tegn på at markedet ruster seg for handelskrig, økonomisk nedgang og lavere etterspørsel fra store oljekonsumenter, eller at markedet rett og slett ikke er særlig bekymret for at geopolitisk uro vil svekke oljeproduksjon.
IEA skriver at man er mindre bekymret for oljetilbudet på kort sikt og at prisene er lavere. Det samme er etterspørselsveksten.
Men det er ikke sikkert det varer, ifølge IEA.
Iran-sanksjoner kan skape bråk
Det er kun drøye to måneder igjen til Irans kunder må stoppe alle sine oljekjøp for ikke å komme i klammeri med USA. President Donald Trump har sagt at han vil stoppe all handel med land som fortsetter å gjøre forretninger med Iran.
– Iran-sanksjonene er offisielt i gang. Dette er de hardeste sanksjonene som noensinne er iverksatt, og i november blir de skjerpet til et nytt nivå, skrev president Donald Trump på Twitter tidligere denne uken.
«Når oljesanksjonene mot Iran iverksettes, kanskje i kombinasjon med produksjonsutfordringer andre steder, kan det bli veldig utfordrende å opprettholde det globale tilbudet. Det vil gå på bekostning av å opprettholde en passende reservekapasitet», skriver byrået, og konkluderer:
«Derfor kan markedsutsiktene bli langt mindre rolige da enn de er nå».
IEA skriver ikke om hvordan de tror det eventuelt vil påvirke prisene isolert sett. Men et kraftig kutt i produksjonen til Iran, som står for rundt fire prosent av global oljeproduksjon, vil høyst sannsynlig sende oljeprisen oppover.
Oljeanalytiker Amrita Sen i Energy Aspects sa tidligere denne uken at hun tror Irans oljeproduksjon vil falle med 1,2 til 1,5 millioner fat om dagen i november. Iran produserer rundt 3,8 millioner fat om dagen.
Sen tror oljeprisen vil stige over 85 dollar i år.
Venter høyere vekst i etterspørsel
Det var sterk vekst i oljeetterspørselen i første halvår. Etter et noe svakere tredje kvartal, venter IEA at etterspørselsveksten vil bli sterkere i fjerde kvartal. Samtidig oppjusterer byrået forventningene til etterspørselsveksten i 2019 til 100,69 millioner fat om dagen. Til sammenligning er forventningene til inneværende år 99,20 millioner fat om dagen.
Men også her hviler det en usikkerhet hos IEA.
«Handelskrigen kan eskalere og føre til svakere økonomisk vekst og videre til svakere oljeetterspørsel. For øyeblikket har vi ikke gjort noen endringer i våre underliggende prognoser for økonomien og oljeetterspørselen, men vi er klar over at etterspørselsveksten kan stagge senere i år og inn i 2019», skriver byrået.
Om det skjer kan det til en viss grad dempe effekten av eventuelle tilbudsutfordringer på oljeprisen, mener det.
Byrået skriver at en svekket oljeetterspørsel også vil påvirke shippingindustrien, og samtidig at flere asiatiske land viser tegn til svakhet, muligens på grunn av handelskrig.
Kinas innkjøpssjefsindeks (PMI), som viser aktiviteten i industrien, falt fra 51 til 50,8 i juli. Et tall over 50 viser økt aktivitet, mens tall under 50 viser redusert aktivitet. I Japan og Australia bremset PMI-tallene kraftig opp. Det samme i Korea, Malaysia og Taiwan.
Nye oljeprisprognoser
Tidlig i august oppdaterte IEA oljeprisprognosene sine. Nå viser prognosene følgende:
- 2018: 71,80 dollar fatet.
- 2019: 71,65 dollar fatet.
Siden januar 2016 da oljeprisen traff sin bunn etter oljekrisen har prisen steget med 150 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.