175 milliarder kroner. Det er forskjellen på den gamle og nye oljeinvesteringsprognosen frem mot 2019. Nedgangen er på 20 prosent, men det kan bli langt verre. Oljeprisen har det siste halvåret rast med nær 60 prosent, til 50 dollar fatet torsdag. Prognosen ble laget i høst, da prisen ennå lå på 60–70 dollar fatet og forventningene var mer optimistiske.

Store sysselsettingseffekter

– Dette er investeringsprognosen basert på planer innrapportert fra olje- og gasselskapene. Det kan bli behov for revisjon i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett. Dersom prisen blir liggende på 50 dollar og selskapene legger det til grunn, vil investeringene kunne falle ytterligere, medgir Oljedirektoratets sjef Bente Nyland.

Imens tikker meldingene inn om stadig nye oljeoppsigelser. Torsdag ble det klart at også oljeselskapet BP vil kutte 110 ansatte i Norge. De siste dagene har bedrifter som Weatherford, Fabricom og Karsten Moholt annonsert kutt. Tilsammen har bedrifter i oljenæringen sagt at over 10.000 arbeidsplasser skal bort i Norge.

Hvis oljeinvesteringene fortsetter å falle, er det dårlig nytt for andre ansatte i næringen. Oljedirektoratet tror ikke investeringene vil begynne å stige igjen før i 2018.

Oljekonsulent Jarand Rystad i Rystad Energy mener imidlertid anslagene er for dystre.

– Oljedirektoratet har alltid hatt for lave investeringsestimater på sikt, sier han.

Også Rystad tror investeringene vil falle i 2015. Han tror oljeprisen skal ned på kort sikt.

Allerede i 2016 tror han likevel oljeinvesteringene vil begynne å stige igjen. Rystad tror nemlig på bedre oljestemning til sommeren, og at prosjekter som Johan Castberg og Snorre 2040 blir vedtatt i år.

Bedre lønnsomhet

Oljedirektør Nyland frykter nettopp at flere prosjekter kan bli utsatt.

– Vi ser en forskyvning på prosjekter, sier hun til DN etter pressekonferansen i Oljedirektoratet i Stavanger.

Hun tør ikke gjette hva oljeprisen vil bli fremover. Uansett ser hun ett lyspunkt i nedgangstidene: Det gir en mulighet for at oljebransjen kan få ned kostnadsnivået.

Kostnadene har eskalert kraftig gjennom flere år med oljeprisvekst. Med lavere kostnader kan en klare seg med lavere nominelle investeringer og med lavere oljepris.

– Fallet i oljeprisen har den konsekvens at industrien tilpasser seg.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.