Torsdag er oljekartellet Opec og de andre oljeproduserende landene som har sluttet seg til kuttavtalen samlet i Wien i Østerrike for å diskutere situasjonen i oljemarkedet og hvor det bærer hen fremover.

Bloomberg News, som rapporterer fra den østerrikske hovedstaden, melder nå at en av delegatene på møtet bekrefter at produksjonskuttene forlenges ut neste år.

Vil gå for ni måneder

Saudi-Arabia, Irak og Iran, kartellets tre største oljeprodusenter, har alle sagt at de vil ha ni nye måneder med kutt etter at den nåværende kuttavtalen går ut i mars neste år.

– Jeg vil helst gå for ni måneder. Vi kommer til å møtes igjen i juni og vi kommer ikke bare til å se på hvordan vi har gjort de i første halvår, men også hvordan utsiktene for tredje og fjerde kvartal av 2018 er, og handle deretter, sier Saudi-Arabias oljeminister Khalid Falih til Bloomberg News.

Oljegiganten Russland er den største oljeprodusenten utenfor Opec og er til tross for at det ikke er et Opec-medlem, et av de viktigste landene for avtalen. Ifølge russiske delegater på torsdagens møte skal også Russland være ombord på en forlengelse ut 2018.

Ikke dypere kutt

– Hvis det er noen endringer i 2018 vil vi ta opp det på møtet i juni. Helt fra begynnelsen har vi sagt at vi vil at denne endringen skal skjer forsiktig. Vi ville ikke forstyrre oljemarkedet og den globale økonomien, sier Falih.

Han sier samtidig at det er for tidlig å snakke om eventuelle strategier for hvordan man skal stoppe med kuttene i 2018. Samtidig sier han at det ikke er nødvendig med dypere kutt, og at dersom det skulle skje en endring i oljemarkedet, så vi Opec vurdere der.

Irak har sagt at Opec vil overvåke produksjonskuttene hver tredje måned, og at kuttene fortsatt vil være på 1,8 millioner fat om dagen, skriver TDN Finans.

Oljeprisen stiger

Kuttavtalen er en avtale mellom Opec-landene med unntak av Nigeria og Libya, og 10 andre oljeproduserende land, deriblant Russland.

Avtalen ble inngått i november i fjor og innebærer kutt i oljeproduksjonen på 1,8 millioner fat om dagen for å løfte oljeprisen og stabilisere oljemarkedet. Ifølge Bloomberg har Iran sagt at de fleste i Opec er fornøyd med en oljepris på 62–65 dollar fatet.

Oljeprisen stiger torsdag på nyhetene fra Wien, til tross for at enigheten om en forlengelse for lengst er priset inn i prisen. Det har imidlertid vært mer usikkerhet knyttet til hvor lang forlengelsen vil være.

En fat av nordsjøoljen brent som brukes som referanse for oljehandel verden over koster nå 63,26 dollar fatet. (Vilkår)

Gjør fjellturen til konkurransesport
Du slår neppe Malene opp og ned fjell med ski på bena.
01:13
Publisert: