– Kirkuk er kurdernes Jerusalem. Kurdistans økonomiske selvstendighet er avhengig av eksport av olje fra Kirkuk-feltet med reserver på ni milliarder fat som kurdiske peshmergastyrker tok kontrollen over i 2014 da føderale irakiske styrker flyktet da IS angrep, sier oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities.

Han følger situasjonen i de kurdisk-irakiske områdene tett og dekker samtidig DNO-aksjen.

Onsdag sa den kurdisk regionale regjeringen (KRG) at irakiske regjeringsstyrker og iransktrente paramilitære styrker fra Irak forbereder et storstilt angrep mot kurdiske styrker i Kirkuk.

Blant selskapene med store oljereserver er det norske oljeselskapet DNO, som opererer oljefeltet Tawke med reserver på om lag én milliard fat. Feltet ligger cirka ti mil nordøst for byen Kirkuk. Mange kurdere betrakter denne byen som kurdernes hovedstad, og den har stor symbolsk betydning.

Tror ikke på angrep

Kirkuk og oljeressursene der har vært et konfliktområde lenge mellom kurdiske regionale myndigheter og sentralregjeringen med uavklart status i Iraks grunnlov. Kurderne har også lenge før avstemningen om kurdisk uavhengighet fryktet at de føderale regjeringene ville bruke Iran-støttede militser i maktspillet om Kirkuk og oljeressursene der når IS var slått tilbake, forklarer Omdal.

– Vårt hovedscenario er likevel at dette ikke fører til angrep, siden Kirkuk er beskyttet av peshmergamilitsen, USA har spesialstyrker i området og har støttet Iraks regjering i kampen mot IS, og et angrep vil risikere å utløse en ny storkrig i regionen, sier han.

Utstedte arrestordre

Det irakiske militæret kom kjapt ut med en melding der de nektet for at noe som helst angrep mot kurdiske styrker var planlagt og sa at troppene var klare til å jage ut IS-militanter fra grenseområdene mellom Syria og Irak.

Situasjonen i den kurdiske regionen har tilspisset seg de siste ukene etter at kurderne avholdt en folkeavstemning om uavhengighet i september. Onsdag utstedte en føderal domstol i Irak arrestordre på de kurdiske representantene som sto ansvarlig for å organisere folkeavstemningen, ifølge BBC. Dommen kommer etter at det nasjonale sikkerhetsrådet i Irak begjærte det.

Den irakiske statsministeren Haider Abadi i Bagdad har krevet en suspensjon av avstemningen, som kurderne på sin side fastholder er i tråd med loven.

Gnisningene utgjør stor risiko for oljeselskapene som opererer i regionen. Et av selskapene som har kjent det på kroppen, eller aksjen, er det norske oljeselskapet DNO som har falt med rundt 16 prosent på Oslo Børs siden midten av september.

Ingen reaksjon fra Tyrkia

DNO er den største utenlandske oljeprodusenten i Kurdistan og eksporterer tusenvis av fat olje om dagen fra Tawke-feltet nord i Irak gjennom en oljerørledning til Tyrkia, der oljen blir eksportert videre. Irakiske myndigheter har bedt Tyrkia og Iran å stoppe all handel med KRG, spesielt handel innen olje. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har også truet med å stenge av oljerørledningen som brukes til å eksportere olje ut av blant annet Tawke-feltet. Det vil naturligvis ha store konsekvenser for DNO.

Ryktene om storstilte angrep i Kirkuk har så langt ikke fått Erdogan til å komme med nye uttalelser om situasjonen i området.

Omdal frykter ikke at den eskalerende konflikten vil påvirke DNOs operasjoner direkte.

– Det er ingen direkte trussel mot operasjonene i DNO. De greide jo til og med å operere når IS var i området. Så lenge Tyrkia ikke gjør noe og pengene strømmer, så er DNO trygge, sier Omdal.

Han legger til at dersom Kirkuk, som var under irakisk kontroll før IS angrep i 2014, skulle gå tilbake til Irak, så vil det true den økonomiske uavhengigheten til de kurdiske selvstyremyndighetene, og gjøre det mer krevende for kurderne å betale de internasjonale oljeselskapene.

DNO ikke bekymret

DNO venter at oljeeksporten fra KRG gjennom Tyrkia vil fortsette på tross av reaksjoner på uavhengighetserklæringen fra Kurdistan, ifølge Bloomberg News, som siterer en epost fra en talsperson i DNO.

– Bore- og produksjonsoperasjonene på DNOs lisenser i Kurdistan fortsetter uforstyrret, og det samme gjør eksportbetalingene fra kurdiske regionale myndigheter, står det i eposten.

Selskapet venter at oljeeksporten vil fortsette som normalt, grunnet oljens viktighet for det globale markedet, og antallet parter som har en interesse av å opprettholde eksportvolumene fra området, skriver nyhetsbyrået TDN Finans.

Onsdag meldte DNO om at de har mottatt en betaling på 39,50 millioner dollar brutto, tilsvarende 316 millioner kroner, fra KRG for eksport av råolje i juli fra Tawke-feltet. (Vilkår)

Kriserammede papirkonsernet Norske Skog
Det kriserammede papirkonsernet Norske Skog har nå kun én uke på å unngå konkurs. Ved Norske Skog Saugbrugs i Halden er den pågående krisen i selskapet et hyppig diskusjonstema.
01:32
Publisert: