Fondet First Generator med forvalter Martin Mølsæter i spissen har tjent gode penger på å sitte i oljeselskapet DNO. Ved utgangen av oktober besto 11,56 prosent av porteføljen i fondet av DNO-aksjer. Nå er det null.

– Vi hadde en målsetning om å eie dem til IS ble slått. Og nå når de er slått, blir det gjerne mer fokus på interne stridigheter mellom Bagdad og kurderne, og etter at Bagdad fikk kontroll over Kirkuk, tror vi at de ligger litt dårligere an i forhandlingene, sier Mølsæter til DN.

Har tro på oljefeltene

I 2014 tok kurdiske peshmerga-spesialstyrker kontrollen over oljerike Kirkuk og en rekke andre byer nord i Irak som den islamistiske terrororganisasjonen IS hadde tatt fra Irak. I forrige måned tok irakiske regjeringsstyrker tilbake kontrollen over Kirkuk og områdene rundt.

Det har vært meldt om militære konflikter mellom kurdiske og irakiske styrker, drepte soldater og stans i driften ved oljeanlegg i området. Til tross for at konfliktene pågår langt unna DNOs stjernefelt Tawke, og at driften på feltet har vært upåvirket, velger Mølsæter likevel å trekke seg ut av selskapet.

Han er ikke bekymret for at DNO og de andre internasjonale selskapene ikke får betalt, men at avtalene de har kan bli forandret.

– De kommer nok til å få sin andel av budsjettet i Irak, men da blir det mot at Bagdad overtar salget av olje og da kan det være risiko for reforhandling av oljeavtalen med oljeselskapene, sier Mølsæter.

Han utelukker ikke at fondet går inn i DNO igjen når situasjonen roer seg.

– Vi har veldig tro på oljefeltene der, sier forvalteren.

Blant de største aksjonærene

Martin Mølsæter kjøpte først DNO-aksjer sommeren 2014 da kursen stupte og IS-krigerne sto på grensen til Erbil.

– Jeg skjønte at noen hundre IS-krigere på vei mot Erbil ikke var noen utfordring for over 150.000 motiverte kurdiske peshmergasoldater, sa han til DN da.

Siden har han styrt unna en kriseemisjon og har klart å gå inn og ut på de riktige tidspunktene. Mye av æren har han gitt til konas brødre, som er fra de kurdiske områdene i Iran og kjenner området og markedet godt. Også de er DNO-aksjonærer.

Mølsæter og First Generator har igjennom store deler av 2017 vært blant de aller største aksjonærene i DNO. Så sent som helt på tampen av oktober kjøpte fondet seg opp med nær to millioner aksjer. Forrige uke ble alle aksjene solgt for rundt 140 millioner kroner basert på snittkursen forrige uke.

Også radiograf Ivar Arvid Molvær (63), som før har truffet blink ved å sitte med DNO-aksjer, har solgt seg litt ned i DNO. Molvær solgte forrige uke én millioner aksjer for rundt ti millioner kroner.

Lever av avkastning

Mølsæter lever av å levere bedre avkastning enn aksjemarkedet. Han får 20 prosent av det han klarer å skape av avkastning som overstiger referanseindeksen (fondsindeksen OSEFX) og forvaltningsgebyret på 1,5 prosent.

Hittil i år har fondet hans hatt en avkastning på 17,46 prosent, ifølge Morningstar.

I 2016 tjente Mølsæter 2,96 millioner kroner og har en formue på 6,4 millioner kroner, ifølge tall fra Skatteetaten.

Melder om normalt drift

Torsdag forrige uke la DNO frem resultatene for tredje kvartal. I kvartalsrapporten skriver selskapet at aktiviteten i området går som normalt og ikke er forstyrret av konflikten mellom kurdiske og irakiske regjeringsstyrker.

DN har den siste måneden vært i kontakt med flere analytikere som dekker DNO-aksjen, og de færreste har uttrykt særlig bekymring for selskapet som følge av konflikten. Blant annet fordi feltet befinner seg et godt stykke unna konfliktene og at området Tawke-feltet ligger i er et anerkjent kurdisk område.

Fikk betalt av KRG

Tredjekvartalsresultatene til DNO viste et massivt overskudd fordi selskapet hadde bokført 556 millioner dollar som «annen inntekt», og viste til at dette er for de kurdiske regionale myndighetenes (KRG) overføring av sin eierandel på 20 prosent i Tawke-feltet.

Justert for dette og andre mindre engangseffekter endte driftsresultatet før avskrivninger på 26 millioner dollar, noe svakere enn ventet.

Samtidig meldte selskapet om at testing av en ny brønn på Peshkabir-feltet viste en god strøm av olje, og at langt flere oljesoner nå skal testes.

Dagen etter resultatene ble lagt frem kom også meldingen mange hadde ventet på: DNO hadde fått betaling på 46,53 millioner dollar brutto fra KRG for sine oljeleveranser for august.

I tillegg fikk DNO 4,27 millioner dollar fra KRG for bruttoinntekter fra september, som en del av den nye fordringsavtalen.(Vilkår)

Livet uten hjem-knapp
Slik bruker du den nye iPhone X uten hjem-knapp og fingerskanner.
02:12
Publisert: