Mandag morgen åpnet valgurnene i irakisk Kurdistan for den omstridte folkeavstemningen om Kurdistans løsrivelse fra Irak. Det er ventet at flere millioner deltar i avstemningen i den delvis selvstyrte regionen Kurdistan i Irak.
Det er ikke en bindende folkeavstemning, men den skal gi regionens leder, Masoud Barzani, et forhandlingskort i samtalene om løsrivelse.
Det har stor spenning tilknyttet avstemningen. Tidligere har Irak truet med å gripe inn militært om en slik avstemning gjennomføres, mens Iran, Tyrkia og Syria alle har kritisert avstemningen. De frykter at avstemningen vil skape nye uroligheter i Midtøsten.
Byen Kirkut, hvor det er flere oljerike områder, vil være et viktig punkt i forhandlinger mellom Kurdistan og Irak. Kurdiske myndigheter mener at deler av grunnloven fra 2005 ikke er blitt fulgt opp, blant annet en løsning på status for byen på grensen mellom den kurdiske regionen og resten av Irak.
– Vårt hovedscenario er at den økte geopolitiske spenningen ikke vil påvirke produksjonen fra Tawke-fektet og Peshkabir-funnet eller gi lengre avbrudd i oljeeksporten gjennom Tyrkia. Hovedrisikoen er at Tyrkia med en betydelig kurdisk minoritet – er imot folkeavstemningen og har truet med sanksjoner, sier analytiker Trond Omdal i Pareto Securities.
Kraftige reaksjoner fra Erdogan
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan reagerer mandag kraftig på folkeavstemning om uavhengighet i irakisk Kurdistan.
Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg News sier Erdogan at Tyrkia «kan komme plutselig en natt, akkurat som i Syria».
– La oss se hvordan den irakisk kurdiske administrasjonen selger oljen sin, sier Erdogan, og legger til at dette kommer til å være over hvis Tyrkia stenger av oljeventilene.
Presidenten truer med å stanse eksporten av olje fra irakisk Kurdistan via Tyrkia, ifølge nyhetsbyrået afp.
Norske interesser
Det norske oljeselskapet DNO har store interesser i regionen. Senest i august økte selskapet andelen i Tawke-feltet, selskapets viktigste felt i Kurdistan. DNO fikk en eierandel på 75 prosent i feltet, etter å ha kommet til enighet med de regionale kurdiske myndighetene i Nord-Irak (KRG). KRG har vært DNOs partner i området.
Omdal forklarer at DNO har gått ned den siste uken på grunn av avstemningen.
– DNO-kursen har vært svak den siste uken, etter sterk kursoppgang etter avtalen med kurdiske myndigheter om økt eierandel i Tawke-feltet, og mye av kursfallet kom etter meldinger om trusler fra nabolandene om negative konsekvenser ved gjennomføring av folkeavstemningen om uavhengighet, sier han.
DNO var et av få selskaper som ble igjen da terrorgruppen Islamsk Stat (IS) angrep regionen i 2014, og da var de omtrent 35–40 kilometer unna terroristene, ifølge Omdal.
– Vi forventer ikke at dagens avstemning vil gi en militær eskalering i nærheten av det som skjedde i 2014 da IS angrep, og vi forventer at eventuelle tyrkiske sanksjoner ikke vil ramme olje- og gasseksporten, da dette vil ramme Tyrkia selv både økonomisk og strategisk, sier han.
Hjelp fra USA
Omdal tror USA vil sørge for at en konflikt ikke eskalerer, ettersom Kurdistan har vært svært viktig i kampen mot IS, og regionen er en av de få som er vennlige mot Vesten i området. Omdal og Pareto Securities tror heller ikke Kurdistan vil erklære uavhengighet, men bruke avstemningen som et forhandlingskort.
– Vi forventer ikke at Kurdistan vil erklære selvstendighet, selv om det blir ja-flertall og uavhengighet er det langsiktige målet. Kurdistan USA-alliert i en region mer og mer dominert av Iran, og vi tror USA om nødvendig vil øke den militære støtten til Kurdistan for å unngå militær opptrapping, sier han.
USA vil forsøke å få i gang forhandlinger mellom Kurdistan og sentralregjeringen i Bagdad, ifølge Omdal, som peker på følgende punkter som viktige: (Vilkår)
- Avklaring av status til de oljerikeområdene rundt Kirkuk, som nå kontrolleres av de kurdiske selvstyremyndigheter.
- Kurderne ønsker også at sentralregjeringen skal bidra mer økonomiske til de kurdiske militære styrkene – peshmerga – som har vært viktige i å bekjempe IS.