Fredag møtes oljekartellet Opec for å bli enige om veien videre for kuttavtalen som ble inngått i 2016 for å øke oljeprisen. Torsdag anbefalte Opecs overvåkingkomité en økning på en million fat om dagen.

Iran har sagt at de vil nedlegge veto mot en økning.

– Jeg tror det blir et kompromiss. Man har i to år jobbet for å få en enighet og jeg tror ikke Saudi-Arabia ønsker at Opec skal falle sammen slik at vi får en situasjon som i 2011 hvor man bare gikk hver til sitt og ikke ble enige om noen ting, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.

Vil ikke se 100 dollar

Kjus følger Opec-møtet hjemme fra DNB Markets' lokaler i Bjørvika i Oslo. Han sier det virker som om medlemmene i Opec, med unntak av Iran, sier det er fornuftig å øke produksjonen ut i andre halvår.

– Grunnen til det at det er smart å gjøre er at man ikke ønsker å se 100 dollar fatet i 2018, sier han.

Siden Opec besluttet å kutte produksjonen med 1,8 millioner fat om dagen i 2016, har oljeprisen steget med rundt 57 prosent fra under 50 dollar fatet til 74 dollar fatet i dag.

Mener økning helt klart må til

Kjus mener det er helt åpenbart at Opec-landene må bli enige om å øke produksjonen for å mette oljeetterspørselen som kommer.

– Etterspørselen vokser med 1,3 millioner fat om dagen i snitt fra første til andre halvår. Så har vi bortfall i produksjonen fra Iran og Venezuela som vil kunne forsterke det, sier han.

Både Iran og Venezuela har allerede hatt store fall i oljeproduksjonen – og det er ventet å fortsette. Iran er utsatt for sanksjoner fra USA som gjør at landet får det vanskeligere med å eksportere oljen sin. I tillegg frykter flere land å gjøre forretninger i, eller med Iran, for ikke å tråkke USA på tærne.

Venezuela går gjennom en av landets største økonomiske og politiske kriser. Sysselsettingen i landets oljeindustri stuper, slik at også produksjonen faller.

Kjus viser også til at skiferoljeindustrien i Texas i USA sliter som følge av at kapasiteten i oljerørledningene som frakter oljen er brukt opp. Dermed må produksjonen der også bremse opp.

– Den vil kunne vare frem til fjerde kvartal 2018, sier Kjus.

– Derfor står vi med en risiko for at det blir store lagertrekk i andre halvår om ikke økningen kommer, legger han til.

– Den «amerikanske bøllen»

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB skriver i en kommentar før Opec-møtet at det kan se ut som at Saudi-Arabia vil ha mer olje fra Opec fordi Donald Trump har etterspurt det som en takk for å ha gjeninnført sanksjoner mot Iran.

Bjarne Schieldrop.
Bjarne Schieldrop. (Foto: Fredrik Bjerknes)

– Selv om det mest fornuftige og ansvarlige er å øke produksjonen med tanke på kollapsen i produksjonen til Venezuela og nå også Libya, vil det være ekstremt vanskelig for Iran å svelge en avgjørelse om å øke produksjonen, skriver Schieldrop.

– Det vil være en dobbel fornærmelse å måtte se den «amerikanske bøllen» først få viljen sin med Iran og så få viljen sin med Opec, skriver han.

Tror Iran kan påvirke

Kjus tror Opec kommer til å øke produksjonen med mellom 500.000 og en million fat om dagen. Han tror Iran kan klare å få kartellet til å akseptere en lavere produksjon enn en million fat om dagen.

– Iran er en viktig spiller. De produserer 3,8 millioner fat om dagen. På 70-tallet var Iran og Saudi-Arabia like store i produksjon. Ressursgrunnlaget er ikke så forskjellig, så i utgangspunktet har Iran en følelse av at de er likeverdig med Saudi-Arabia. Men fordi de er blitt utestengt fra markedet, hatt krig med Irak, og revolusjon, så har de stått på perrongen mens produksjonen i Saudi-Arabia har gått videre opp, sier han.

Ifølge analytikeren har markedet priset inn en økning på en million fat om dagen. I forkant av Opec-møtet preger usikkerheten markedet, mener han. Oljeprisen har falt tre prosent denne uken.

– Jeg tror at mange har tenkt at det før Opec-møtet er mye usikkerhet, og at det er en del som har profitt i bøkene sine og tar noen sjetonger fra bordet, sier Kjus.(Vilkår)

Disse suvenirene kjøper turistene mest av
– Det er noe vi må bestille inn hele tiden.
00:54
Publisert: