– Oppsiden er mye større enn nedsiden, sier Torbjørn Kjus.

For første gang fikk han lov til å være med på Paretos olje- og offshorekonferanse forrige uke. I over et tiår jobbet han hos konkurrenten DNB Markets og fikk naturlig nok aldri noen invitasjon.

Nå jobber Kjus med å bygge opp en egen energihandelvirksomhet i Øystein Stray Spetalens børsnoterte Vistin Pharma. Men selv om analytikerjobben er lagt på hyllen er han ikke fremmed for å dele sine tanker om oljemarkedet.

– Jeg synes det er lett å være «bullish» til oljepris selv om vi ligger på 79 dollar fatet for det neste halve året. Rett og slett fordi risikoen er så stor nå, sier Kjus.

«Bullish» er en betegnelse som brukes når man tror på oppgang.

– Dette skjer, det er ikke bare snakk

Kjus mener det er en del risiko knyttet til tilbudssiden i oljemarkedet, mye på grunn av amerikanske sanksjonene mot Iran. USAs president Donald Trump har sagt at alle land som fortsetter å handle med Iran også vil møte sanksjoner.

Den siste tiden har iransk oljeeksport falt drastisk. Torbjørn Kjus sier at siste tilgjengelige tall viser at Iran eksporterte rundt 2,5 millioner fat om dagen. Dette kan fort falle ned til 1,2 eller 1,3 millioner fat om dagen, mener han.

– Iran har allerede begynt å lagre olje på skip, så det tyder på at de allerede har problemer. Dette skjer, det er ikke bare snakk. Iran-eksporten er allerede kraftig redusert, så det er ikke noe tvil om at dette rammer hardere enn det alle trodde i den første evalueringen av sanksjonene, sier han.

Kjus skisserer et scenario der Saudi-Arabia, som i august produserte 10,4 millioner fat olje om dagen, må opp i 11 millioner produserte fat om dagen, samtidig som Russland må øke sin produksjon med 200.000-300.000 fat om dagen for å dekke opp bortfallet fra Iran.

– Da står vi der vi er i dag bortsett fra at Irans produksjon er borte og de andre har skrudd opp produksjonen. Men da står vi med null i reservekapasitet, sier han, og spør retorisk hva som skjer hvis produksjonen i svært usikre og krigsherjede Libya plutselig skulle falle.

Der har produksjonen nettopp kommet opp i en million fat om dagen, men stabiliteten i landets oljeproduksjon er veldig usikker på grunn av intern uro i landet.

– Faller de tilbake til 400.000 til 500.000 fat om dagen er det for lite olje og da får vi store lagertrekk og da går prisen opp, sier han.

Ingen prognose – men tror vi kan se 100

– Vil du komme med en oljeprisprognose?

– Jeg trenger ikke det lenger, sier Kjus, som erkjenner at han aldri var spesielt henrykt over å måtte spå oljepris i flere år fremover.

– Men jeg tror oljeprisen skal videre opp. Dersom det blir en «perfekt storm» hvor produksjonen til Libya faller ut midt oppe i alt dette, tror jeg vi kan se 100-tallet, sier han.

En perfekt storm er et begrep som brukes når flere dramatisk hendelser inntreffer samtidig og påvirker omgivelsene drastisk.

Mandag koster et fat nordsjøolje, som brukes som referanse for oljehandel verden over, 78,38 dollar.

Supertidlig veddemål

Torbjørn Kjus, som siden 2007 har vært DNB Markets oljeguru, overrasket mange da han forlot meglerhuset til fordel for Øystein Stray Spetalens farmasiselskap Vistin Pharma tidligere i år. Men det er ikke legemidler Kjus har brukt tiden sin på.

Kenneth Tveter (tv) og Torbjørn Kjus på Paretos olje- og offshorekonferanse.
Kenneth Tveter (tv) og Torbjørn Kjus på Paretos olje- og offshorekonferanse. (Foto: Didrik Linnerud Arnesen)

Sammen med tidligere DNB-analytiker og trader Kenneth Tveter fikk han noen hundre millioner kroner for å bygge opp en energihandelvirksomhet under paraplyen til Spetalens børsnoterte Vistin.

De to råvaretraderne har gått inn i et supertidlig veddemål på nye miljøkrav til shippingindustrien. Den internasjonale sjøfartsorganisasjonen (IMO) har bestemt at svovelutslipp fra skip skal reduseres kraftig innen 2020. De nye reglene fra IMO innebærer at rederiene enten må bytte fra tungolje til marin dieselolje eller installere eksosrenseanlegg (srcubbere) som renser tungoljen.

– For to år siden var det ingen som snakket om det. De siste fem månedene har interessen eksplodert, sier Kjus.

Han og Tveter har tatt illikvide posisjoner rundt de nye reguleringene og handler på prisforskjellen, såkalt «spread» på finansspråket, mellom ulike drivstoffprodukter.

– Vi skal gjøre fundamentalanalysen og komme oss inn i posisjonene og holde dem til de blir likvide. Og det blir de når det nærmer seg fysisk leveranse på de produktene vi har gjort veddemål på, sier han.

Vistins rapport for andre kvartal viste at energihandelsvirksomheten hadde et urealisert tap på oljederivater på 17,3 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Finanskrisen forklart på halvannet minutt
Da den amerikanske banken Lehman Brothers gikk konkurs 15. september 2008, stoppet verden opp.
01:32
Publisert: