– Jeg tror vi kommer til å se at dette markedet virkelig strammer seg til, sier Helima Croft, råvareanalytiker og sjef for analyse i RBC Capital Markets.

Hun fløy inn til Stavanger fra New York søndag kveld og står overfor et tettpakket program under oljemessen denne uken. Tirsdag var hun en av foredragsholderne i Stavanger Forum under en sesjon som har fått navnet «Legoklossene i energi og geopolitikk».

Geopolitikk er nemlig det som vil sende oljeprisen oppover de neste månedene, ifølge Croft.

Tror på 80 dollar

– Beslutningen fra Trump-administrasjonen om en aggressiv gjeninnføring av sanksjonene mot Iran, samtidig med problemene i Venezuela og andre oljeprodusenter, kommer til å gjøre markedet stramt. Fjerner vi en million fat iransk oljeeksport om dagen fra dette markedet og vi fortsatt har etterspørselsvekst som tikker inn på 1,5 millioner fat om dagen, så har vi en situasjon hvor det blir behov for flere fat med olje, sier analytikeren.

Flaskehalsen i det veldig oljerike Permian-bassenget sør i USA vil også bidra til prisøkning, tror hun. Der har svekket infrastruktur i oljerørledningene og problemer ved havnene skapt problemer med å få oljen ut i markedet.

– Hvis vi ser på det fundamentale burde oljeprisen komme tilbake til like under 80 dollar. Trump-administrasjonen kommer ikke til å invitere Iran tilbake til forhandlingsbordet. De vil knuse regimet. Administrasjonen ber folk om å komme seg ut av Iran, sier Croft.

«Toget har forlatt stasjonen»

Hun tror ikke markedet har tatt sanksjonene helt innover seg. Croft sier hun har snakket med flere store finansielle aktører i oljemarkedet og har fått følgende respons: «Nei, president Trump vil aldri gjennomføre det. Han må tenke på mellomvalget i USA og bensinprisene».

– De tar ikke innover seg at toget har forlatt stasjonen. Vi har land som Sør-Korea som i bunn og grunn har stoppet import fra Iran og Japan som trapper ned importen i full fart. Store europeiske oljeselskaper og raffinerier kommer også til å gå ut av Iran om de har noe som helst eksponering mot USA, sier hun.

Store europeiske oljeselskaper og raffinerier kommer også til å gå ut av Iran om de har noe som helst eksponering mot USA
Helima Croft, råvareanalytiker og sjef for analyse i RBC Capital Markets

Akkurat nå er oljemarkedet inne i en rolig periode. Saudi-Arabia og Russland har økt oljeproduksjonen for å dekke opp for bortfallet fra iransk oljeeksport. De amerikanske raffineriene blir som vanlig vedlikeholdt like etter sommeren og produserer dermed ikke like mye oljeprodukter.

– Når vi kommer til slutten av året og sanksjonene har kommet inn for fullt og vi kommer ut av vedlikeholdssesongen, kommer markedet til å ville ha fat. Det kommer til å bli en jakt etter oljefat, sier Croft.

«Frykt for kollaps»

Det eneste umiddelbare risikomomentet analytikeren ser for en skarp nedgang i oljeprisen, er Tyrkia. Valutakrisen og den politiske ustabiliteten i landet kan spre seg videre til andre fremvoksende markeder.

Så langt i år har den tyrkiske liraen svekket seg 40 prosent mot dollar ettersom markedet mister troen på den tyrkiske sentralbanken og økonomien beveger seg mot stupet.

– Vi kan snakke mye om fat og etterspørsel, men det er mye psykologisk som vi ikke vet om når vi snakker om oljepris. Det er frykt for en kollaps i fremvoksende markeder som vil svekke konsum og sende oljeprisen nedover, sier hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Gråbeins Gadget Guide: Tester Sono Beam Lydplanke
03:10
Publisert: