– Vi øker vårt langsiktige anslag på oljeprisen for første gang på 15 måneder fra tidligere 70 dollar fatet, skriver britiske HSBC i en rapport onsdag.

Her er de nye anslagene:

  • 2018: 73 dollar fatet.
  • 2019: 80 dollar fatet.
  • 2020: 85 dollar fatet.
  • 2021: 75 dollar fatet.

Til sammenligning var det tidligere anslaget for 2018, 2019 og 2020 på henholdsvis 70,6, 70 og 71,4 dollar fatet. Torsdag koster et fat nordsjøolje 79,26 dollar fatet.

Følg oljeprisen på DN Investor

Utelukker ikke 100 dollar

HSBC erkjenner at selv ikke storbanker kan ha rett hele tiden, og utelukker ikke at oljeprisen veldig fort kan nå 100 dollar fatet igjen.

– Utsiktene til 100 dollar fatet er litt søkt, men vi mener det er langt fra utelukket, skriver HSBCs oljeanalytikere med sjefanalytiker Gordon Gray i spissen.

De mener den viktigste årsaken til at oljeprisen kan nå 100 dollar er mangel på ekstra kapasitet, altså at det rett og slett ikke er så mye ekstra olje igjen i markedet dersom etterspørselen skulle stige mer. Banken peker på at de fleste oljeland i verden, med unntak av enkelte Opec-medlemmer, ikke har holdt tilbake olje frivillig. Saudi-Arabia og Russland har økt produksjonen i sommer, men banken mener at ekstrakapasiteten til de to oljenasjonene trolig ikke er mer enn to millioner fat om dagen – eller to prosent av den globale oljeetterspørselen.

– Historisk er to prosent ekstrakapasitet ekstremt lavt. Hvis iransk oljeeksport faller med 1,2 millioner fat om dagen, noe vi tror, vil ekstrakapasiteten kunne falle ned til bare én prosent. Det vil gjøre det globale systemet ekstremt sårbart for ytterligere uforutsette hendelser, skriver Gray og resten av analytikerteamet.

– Selv om vi ikke eksplisitt anslår at oljeprisen vil stige til 100, ser vi reelle risikoer for at dette kan skje, skriver de.

HSBCs fem argumenter

Oljeprisen har steget ti prosent siden midten av juli. Den lille bølgedalen oljeprisen var nede i over sommeren skyldes ifølge HSBC at Saudi-Arabia har pumpet opp mer olje for å dekke opp for bortfallet som garantert vil komme fra Iran som følge av amerikanske sanksjoner. I tillegg har vedlikeholdssesongen ved raffineriene vært lenger enn vanlig.

HSBC peker på fem ting som vil holde oljeprisen oppe i år og i de kommende årene:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  1. Store bortfall i oljeproduksjonen til oljekartellet Opec. Mesteparten av dette skjer på grunn av sanksjonene mot Iran og den økonomiske og politiske krisen i Venezuela. Det er ventet at godt over en million fat om dagen vil forsvinne fra Irans oljeeksport.
  2. Saudi-Arabia og Russland svarer på disse bortfallene ved å øke produksjonen, men det gjør at ekstrakapasiteten de har nå ligger på historisk lave nivåer.
  3. Det har vært store lagertrekk i det siste. Det betyr at etterspørselen er såpass høy at mengden olje som er i lagrene rundt om i verden blir mindre og gir dermed en mindre buffer hvis tilbudssiden skulle svikte eller etterspørselen skulle skyte i været.
  4. Nye miljøreguleringer for shipping, kalt IMO 2020, har potensial til å øke oljeetterspørselen kraftig i 2019 og 2020. Reguleringene begrenser svovelinnholdet rederiene kan ha i drivstoffet de bruker.
  5. Mangel på nye, store prosjekter vil trolig resultere i at den totale konvensjonelle produksjonen, ekskludert Opec, vil falle etter 2020.
Omtrent en million mennesker har evakuert
Innbyggere i Nord Carolina evakuerer før orkanen Florence treffer staten.
00:59
Publisert: