Oljeprisen rykker stadig nærmere 70 dollar fatet.

Tirsdag kveld kom amerikanske oljelagertall fra American Petroleum Institute som viste et fall på 11,2 millioner fat forrige uke. Det er åttende uke med fall i de amerikanske oljelagrene.

Prisen på nordsjøoljen brent steg umiddelbart og ligger onsdag morgen på 69,15 dollar fatet. Oljeprisen er dermed på sitt høyeste siden desember 2014.

– Det er tegn til et nytt solid fall i lagrene og det virker som markedet tror at vi kommer til å se at lagrene strammer seg til i rimelig god fart, sier oljeanalytiker Ric Spooner i CMC Markets til Bloomberg News.

Onsdag kveld legger USAs energiinformasjonskontor frem nye, ferske oljelagertall. Om de også viser et fall fra forrige uke, vil det være største fall i oljelagrene på denne tiden av året siden 1999, skriver Bloomberg.

Opp 10 prosent på under en måned

Oljeprisen har fått rikelig med luft under vingene på starten av året. Bare den siste måneden har prisene steget med 10 prosent fra 62,71 dollar fatet i midten av desember til over 69 dollar fatet onsdag.

De fleste analytikerne forklarer oppgangen med en økende geopolitisk uro. I Iran har det nettopp vært store demonstrasjoner mot myndighetene der flere titall mennesker er meldt drept i protester mot landets svake økonomi, høy arbeidsledighet og økte matpriser.

I oljerike Venezuela er det fortsatt full økonomisk krise med ellevill prisstigning, fattigdom og sult. Til sammen har de to landene en oljeproduksjon på rundt 5,6 millioner fat om dagen. Skulle produksjonen i de to landene kollapse helt vil det skape enorme svingninger i oljemarkedet.

På vei mot produksjonstoppen

I USA er det derimot ingen frykt for at produksjonen vil stoppe opp. Ifølge Bloomberg News viser nye prognoser fra amerikanske myndigheter at landets produksjon vil stige til 10 millioner fat om dagen allerede neste måned og at den vil overstige 11 millioner fat om dagen i november 2019.

Dermed tar USA opp kampen med oljekjempene Russland og Saudi-Arabia. Russland hadde i 2017 en daglig oljeproduksjon på nesten 11 millioner fat, mens Saudi-Arabia produserte like under 10 millioner fat om dagen i desember i fjor.

Både Russland og Saudi-Arabia deltar i Opecs produksjonskuttavtale og har forpliktet seg til å kutte i produksjonen i år. Begge landene har signalisert at de ønsker å fortsette kuttene ut 2018.(Vilkår)

Møt gründerne bak den amerikanske podkastsuksessen Pod Save America
De har alle jobbet for Barack Obama. Så gründet de den amerikanske podkastsuksessen Pod Save America. Nå er de i Oslo for å spille inn sin første podkast utenfor USA.
04:02
Publisert: