En kontrollerende aksjepost i oljeselskapet Skagen 44 var blant mange eiendeler som kom i spill etter krafttrader Einar Aas' milliardkollaps i fjor høst. Mannen som til slutt overtok aksjene, var den suksessfulle teknologigründeren Jakob Hatteland fra Nedre Vats. Prisen var rundt ti millioner kroner for eierandelen på rundt 40 prosent. I tillegg bladde han opp med en tilsvarende andel av en emisjon på omkring femti millioner kroner som skulle finansiere to letebrønner i sommer.

- Poenget var at det var en mulighet og den benyttet vi oss av. Men det er sånn det er i business, noen vinner du og noen taper du, sier Hatteland nå.

Han har ikke planer om å putte mer penger inn i oljejakt.

To tørre brønner

Det var letebrønnene Lynghaug og Godalen som skulle gjøre lykken for det lille stavangerbaserte oljeselskapet, som ble stiftet allerede i 2006.

– Dette blir en spennende sommer. Vi mener det er gode muligheter for funn i de to brønnene. Anslagene våre er på 86 millioner fat i den ene og rundt 200 millioner fat i den andre. Men det er stor usikkerhet, sa Skagen 44-sjef Arne Bernhard Larsen til DN i forbindelse med at Hatteland overtok Aas-aksjene i vinter.

At de to havnet i samme båt, er ikke helt tilfeldig. Larsen er fetter av Hatteland, og skal ifølge sistnevnte ha tatt kontakt da det røynet på etter Aas-kollapsen.

I dag vil ikke Larsen si stort til DN om oljejakten, annet enn at han bekrefter at letebrønnene var tørre. Operatørselskapet Cairn oppsummerer resultatene på kortfattet vis på sin hjemmeside.

"Det er ingen spor av petroleum i brønnen", skrev Cairn om Lynghaug 10. juli

"Det er ingen spor av petroleum i brønnen", skrev Cairn om Godalen 5. august.

Oljeselskap i det uvisse
Arne Bernhard Larsen leder leteselskapet Skagen 44, som har jaktet etter olje siden 2007.
Arne Bernhard Larsen leder leteselskapet Skagen 44, som har jaktet etter olje siden 2007. (Foto: Marie von Krogh)

Ferdig med olje

Skagen 44 har ikke forpliktet seg til å være med på noen ytterligere letebrønner. I så fall må selskapet skaffe mer penger. Allerede før sommerens borekampanje hadde selskapet brukt rundt 170 millioner kroner på oljejakt siden 2007, uten å ha store resultater å vise til.

Hatteland gjør det klart at han ikke har tenkt å være med videre.

- Vi var med på disse to, og har ikke lyst til å gamble videre. Olje er ikke det jeg holder på med, men jeg tok denne sjansen, sier han - uten å klandre noen.

- Jeg var fullt ut innforstått med det jeg gikk til. Enten finner man noe, ellers finner en ikke noe, sier han.

Hatteland er for øvrig mannen bak Norges kanskje største teknologisuksess, robotlagerselskapet Autostore, som i sommer ble priset til rundt 16 milliarder kroner da det svenske oppkjøpsfondet EQT solgte aksjemajoriteten til det amerikanske fondet THL Partners.

Hatteland fikk ut rundt halvannen milliard kroner i den forbindelse, men opplyser at han har reinvestert rundt ni millioner euro i Autostore og dermed fortsatt er med som en småaksjonær med under en prosents eierskap. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.