John Knight har vært mannen bak utenlandssatsingen i Statoil og vært en av de mest sentrale toppene i selskapet, som nå bærer navnet Equinor.
Nå går briten til et annet norsk selskap, oppkjøpsfondet HitecVision, der han skal bygge opp fondets London-kontor.
– Jeg er ansatt i Equinor frem til august, så jeg konsentrerer meg om det nå. Men jeg beundrer HitecVision, og jeg elsker å jobbe med nordmenn. Så jeg føler meg veldig heldig, sier Knight til DN.
Han får med seg olje- og gassrådgiveren Oliver Dunn fra EY på den nye London-satsingen.
«London er et globalt nøkkelsentrum for både egenkapital- og gjeldsmarkedene, samt for transaksjonsaktivitet – særlig for olje- og gassbransjen. Den britiske olje- og gassindustrien er blant de største i Europa. Det er derfor naturlig for HitecVision å bygge på Stavanger- og Oslo-kontorene med permanent kontor der», skriver HitecVision, som er Norges største oppkjøpsfond, i en pressemelding.
Knight får en rolle som seniorpartner i HitecVision og fortsetter i Equinor til 1. august før han begynner i sin nye posisjon i midten av august.
Strategisk syndebukk
John Knight har vært ansvarlig for Statoils strategi og internasjonale ekspansjon de seneste 16 årene. Ingen sies å ha et større kontaktnett. Han er på fornavn med politikere, toppene i internasjonale finanshus, professorer og bransjefolk.
Knight har forhandlet frem avtaler verd titall milliarder for Equinor – og er den tillitsvalgte har pekt på når de vil ha en syndebukk for milliardtap utenlands, som satsingen på land i USA.
Da DN nylig møtte Knight fortalte han at han var klar for en ny arbeidsgiver.
– 60 er de nye 40. Jeg har ingen planer om skru ned tempoet, sa John Knight da.
Selskapet, som med base i Stavanger har bygget opp Norges største familie av oppkjøpsfond, var ved årsskiftet rådgiver for fem fond med til sammen rundt 44 milliarder kroner i forvaltningskapital. Alle fondene hadde positiv verdiutvikling i fjor.
Det var særlig innen området der oljeselskaper inngår, selskapet investerte i fjor, der HitecVision kunne utnytte markedsnedgangen.
«Markedsforholdene i oljebransjen har i 2017 vært i bedring. Bransjen har de siste årene gjennomgått en dyptgripende rasjonalisering, samtidig som økende oljepriser har bidratt til bedre inntjening for oljeselskapene», skriver styret i sin årsrapport.
«Det igangsettes dermed flere prosjekter, noe som på sikt gir positive ringvirkninger for oljeserviceindustrien».
Nye kjøp
Meldingene om nye HitecVision-kjøp tikker inn med jevne mellomrom. Og kjøpene har fortsatt inn i 2018.(Vilkår)
- I begynnelsen av mars kjøpte et HitecVision-fond forsyningsbasen på Mongstad for rundt fire milliarder kroner.
- Nesten samtidig ble det kjent at HitecVision-eide Riserquip kjøpte familiebedriften Karsten Moholt as.
- HitecVision-eide Capeomega var oljeselskapet som gjorde flest transaksjoner av alle på norsk sokkel i fjor.