Venezuela har verdens største oljereserver. Vi snakker like over 300 milliarder beviste fat. Landet er også blant de største oljeprodusentene i verden.
De siste årene har produksjonen falt drastisk i takt med den stadig forverrede krisen i landet. Venezuela, som siden det begynte å produsere olje nesten kun har lent seg på én inntektskilde, er blitt rammet hardt av oljenedturen.
– Venezuela er en viktig produsent. Det har mistet en del av talentet, en del av kapasiteten, og det virker som det er nært kaos. Hvis det skulle ende opp i kaos og man mistet olje fra Venezuela, så vil det være et stort sjokk for markedet, sier oljeanalytiker og styreleder Daniel Yergin i IHS Markit i et intervju med CNBC.
Store produksjonsfall
– Det er som en kollaps i sakte film, sier Yergin.
Han var med å stifte energiforsknings- og konsulentselskapet Cambridge Energy Research Associates og har mottatt Pulitzerprisen for en av sine bøker om olje og energi.
Hvis Venezuela skulle miste to millioner fat fra sin daglige produksjon vil det ha stor betydning oljeprisen, mener han.
– Det vil garantert bli et veldig stramt marked, fordi man allerede har produksjonskutt fra Opec og andre oljeproduserende land, sier han.
Oljeproduksjonen i Venezuela har falt med 430.000 fat de siste to årene, og 130.000 fat hittil i år.
Misligholdt gjeld
Venezuela har de siste årene vært preget av stor politisk uro, demonstrasjoner og en gjeldstynget økonomi med ellevill inflasjon. Landets gjeldsbyrde er nå anslått til 150 milliarder dollar.
Tirsdag meldte finansforetaket S&P Global at Venezuela har misligholdt gjelden sin etter at landet ikke betalte renter på 200 millioner dollar til globale obligasjonseiere. Det statseide oljeselskapet PDVSA sliter med å betale sine obligasjonsforpliktelser. Venezuela har nå gjeld på mer enn 60 milliarder dollar i statsobligasjoner, i tillegg til anslagsvis 90 milliarder i krav Kina, Russland og andre kreditorer har overfor PDVSA, som president Nicolás Maduro har lovet å restrukturere.
– Vi betaler vår gjeld, uansett hva ratingbyråene, det amerikanske finansdepartementet, EU eller president Donald Trump sier, sa Venezuelas kommunikasjonsminister Jorge Rodriguez onsdag.
Overraskende høye oljelagre
– Det virker som myndighetene ikke klarer å forsone seg med befolkningen, og hvis du er en person i middelklassen og har muligheten til å reise fra Venezuela, så reiser du fra Venezuela. Så de mister en god del ferdigheter og kapasitet i økonomien, sier Yergin.
Men Venezuela er langt ifra det eneste Yergin og andre oljeanalytikere og tradere ser på. Den geopolitiske uroen i Midtøsten, med massearrestasjoner i Saudi-Arabia og et forverret forhold mellom Saudi-Arabia og Iran, er en annen hodepine for tradere.
I tillegg fortsetter oljeproduksjonen fra USA å stige. Torsdag steg oljelagrene noe overraskende for andre uke på rad, mens produksjonen steg til 9,65 millioner fat om dagen – det høyeste på 30 år, skriver Bloomberg News.
– Hvis du har to eller tre forskjellige ting som dette kombinert kan det få store kortsiktige ringvirkninger på markeder, sier Yergin. (Vilkår)