– I et worst case scenario varer priskrigen et år. Lenger enn det blir veldig vanskelig for Saudi-Arabia. Vanskelig, men ikke umulig, sier sjefsoljeanalytiker Amrita Sen til DN.

Hun startet analyseselskapet Energy Aspects sammen med sin norske ektemann Fredrik Fosse og britiske Richard Mallinson i 2012.

Sen er ikke spesielt optimistisk på energisektorens vegne etter at Saudi-Arabia erklærte oljepriskrig mot Russland.

Da forhandlingene i Opec+ i Wien kollapset på fredag, hadde oljeprisene falt en stund allerede – tynget av svak global etterspørsel som følge av koronaviruset. IEAs anslag for etterspørselen i 2020 er allerede kuttet med 1,1 millioner fat dagen.

Da det ble klart at russerne og saudiene planla å oversvømme det allerede svake markedet med billig olje, fortsatte prisene å stupe ned mot 30 dollar fatet på det laveste.

Russlands beskjed er at de ikke lenger er være bundet av avtalene om produksjonskutt fra og med 1. april. Saudi-Arabia har på sin side varslet maksimal produksjon, og kan ligge an til å øke tilbudet med opp mot én million fat olje dagen. Med mindre Opec+ kommer til en ny enighet innen da vil prisene falle ytterligere, mener Sen.

– I så fall vil vi se oljepriser på 20-tallet. Dersom produksjonen i Libya gjenopptas kan den gå under 20-tallet, sier Sen.

Kort forklart: Derfor går Børsen opp i dag
DNs Bård Bjerkholt: – Vi er i en tidlig fase både i Europa og USA.
00:50
Publisert:

– Blodbad

Om priskrigen varer vil det legge press på investeringer, som kan føre til lavere produksjon og lønnsomhet i et år som allerede så stygt ut for energisektoren.

– Det blir et blodbad. Det kommer til å bli enormt smertefullt for produsenter overalt, også i Norge, sier analytikeren.

– Vil selskaper gå konkurs?

– Absolutt.

Amerikansk skiferolje, såkalt shale, vil være spesielt utsatt i tiden som kommer. Til tross for at oljeprisene har hentet seg noe inn de siste dagene er de fortsatt svært lave – rundt 38 dollar fatet – noe som er langt under prisene de amerikanske skiferoljeprodusentene trenger for å gå i null. Disse får problemer om prisen er under 48 dollar fatet.

– Det finnes ingen penger, ingen flere lån. Dette kan knuse skiferoljesektoren, sier Sen.

Saudi-Arabia må blunke først

Det er ikke tilfeldig. Russland ønsker sanksjonslette på den ene siden, og øyner en mulighet til å legge kraftig press på amerikanske konkurrenter på den andre. Den amerikanske skiferoljesektoren er bygget opp på store og billige lån, og har gjort USA til en netto oljeeksportør de siste årene. De tungt belånte amerikanske produsentene har imidlertid slitt med lønnsomheten, lenge før priskrigen presset prisene langt under deres smertegrense.

Saudi-Arabia ønsker på sin side å presse prisene så lavt at heller ikke russerne klarer å stå i det, og må tilbake til forhandlingsbordet, mener Sen.

DNs Anita Hoemsnes gir deg fem viktige koronasvar
DNs Anita Hoemsnes om korona og børskrakk.
01:39
Publisert:

Oljeprisoppgangen tirsdag var i stor grad drevet av at Russlands energiminister Alexander Novak uttalte at Russland var klare til å gjenoppta diskusjonene med Opec. Sen tror imidlertid ikke at landet kan tvinges til å kapitulere.

– For russerne er dette en måte å skade amerikanerne på. Saudiaraberne forsøker å skade Russland, men om de tror at russerne blunker først tar de feil. Russerne kan tåle dette mye lenger, sier analytikeren.

Ikke økonomiske hensyn

Saudisk olje er blant den billigste i verden å produsere, og landet trenger strengt tatt ikke høye priser for å gå i pluss på produksjonen. Den saudiske økonomien er imidlertid avhengig av en pris på mellom 65 og 70 dollar fatet for å unngå store budsjettunderskudd.

– Det er ingen vinnere i denne krigen, med unntak av forbrukeren. Dette skader alle, men det er ikke lenger rene økonomiske hensyn som styrer dette, men politiske, sier Sen.

Dersom Saudi-Arabia og Russland skulle komme til en løsning vil det skje på politisk toppnivå, tror Sen. Da vil Syria bli et svært sannsynlig tema i forhandlingene, ettersom de to landene har engasjert seg på hver sin side i den langvarige borgerkrigen som har herjet i landet.

Hvor sannsynlig dette er nå er vanskelig å si. Heller ikke worst case-scenarioet der Russland og Saudi-Arabia oversvømmer markedet det neste året, ønsker Sen å anslå sannsynligheten for:

– Det er for tidlig å si. Situasjonen er altfor uklar.

Saudi-Arabia skeptisk

For dem som krysser fingrene for høyere oljepriser finnes det uansett håp på kortere sikt.

Selv om både Russland og Saudi-Arabia virker fast bestemt på stå i de lave oljeprisene mener Amrita Sen at krefter i Opec vil jobbe for å finne en løsning. Der er det ingen som er interessert i at det bygges opp enorme oljebeholdninger rundt om i verden som følge av de uvanlig lave prisene. Selv om man skulle komme tilbake til en normalsituasjon vil det kunne ta måneder å tømme disse lagrene. For Opec er det en mulighet å kutte produksjonen uten Russland på laget. Selv om det sitter et stykke inne, mener Sen dette kan skje på det neste Opec-møtet som er planlagt i juni, eller til og med før det.

Spørsmålet blir i så fall hvordan man skal tolke den saudiske energiministeren prins Abdulaziz bin Salmans uttalelser til Reuters tirsdag:

– Jeg klarer ikke se klokskapen i å holde møter i mai eller juni, som utelukkende vil vise frem at vi har mislykkes i å gjøre det vi burde gjort i en slik krise, og i å gå til de nødvendige skrittene, sa energiministeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.