Administrerende direktør Karl Johnny Hersvik i Aker BP var den i selskapets ledelse som tjente best ifjor, kommer det frem av Aker BPs årsrapport som ble offentliggjort torsdag.  

I 2016 fikk Hersvik en samlet godtgjørelse på 1,45 millioner dollar. Det tilsvarer litt over 12 millioner kroner. Av dette utgjør 4,8 millioner kroner Hersviks fastlønn, mens 7,4 millioner kroner er bonus. 

Aker BP-sjefen får imidlertid ikke utbetalt hele bonusen . Mer enn halvparten av bonusen er knyttet til et treårig incentivprogram, opplyser pressetalsmann Ole-Johan Faret i Aker BP til DN. 

Dette programmet er knyttet til Aker BP-aksjens relative kursutvikling målt mot en referanseindeks basert på snittet av Oslo Børs' energiindeks og Stoxx 600 olje- og gass-indeksen. Utbetaling vil skje i 2018, og størrelsen vil således avhenge av utviklingen i Aker BPs aksjekurs på det tidspunktet, ifølge Faret. 

Til sammenligning fikk Hersvik en samlet godtgjørelse på om lag 7,8 millioner kroner i 2015, hvorav rundt 3,5 millioner kroner ble utbetalt som bonus.

Incentivprogrammet trådte i kraft i 2015, men det er først i 2016-regnskapet det er gjort regnskapsmessig avsetning til denne delen av bonusen. Dermed fremstår det i regnskapet som om bonusen er mye høyere i 2016 enn i 2015. 

– Ikke det samme som for ett år siden 

Hersvik ønsker ikke selv å kommentere sin godtgjørelse, men Faret i Aker BP viser til at det har vært et godt år for selskapet. Samtidig påpeker han at det er styret som tar en beslutning på ledelsens godtgjørelser. 

– Alle vet at det har skjedd store ting med selskapet det siste året. Aker BP i dag er ikke det samme som det var for ett år siden, sier Faret til DN. 

Selskapet, som er et resultat av fusjonen mellom Det norske og britiske BPs norske virksomhet, knuste forventningene da det sist la frem sitt resultat. 

Siden juni 2016, da fusjonen med BP ble kunngjort, har selskapets aksjekurs økt med om lag 40 prosent. 

Statoil-sjefen tjente mer 

Toppsjefen i Statoil, Eldar Sætre, fikk til sammenligning en samlet godtgjørelse på 14,2 millioner kroner i total skattbar lønn i 2015, viste Statoils årsrapport ifjor. 

Av dette var 3,5 millioner kroner utbetalt som bonus. 

DN skrev nylig at DNB Markets-sjef Ottar Ertzeid er den i DNB-ledelsen som tjener mest. Han har en fastlønn på 8,8 millioner kroner. Det gir Ertzeid mer enn 300.000 kroner inn på konto hver måned. Meglerhussjefens samlede godtgjørelse var på 13,2 millioner kroner i 2016. 

DNB-sjef Rune Bjerke fikk på sin side en samlet godtgjørelse på 8,1 millioner kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette trikset gjør deg bedre til å stake Birken
Magnus Vesterheim har aldri hatt festesmurning på skiene. Denne øvelsen gjør han når han skal skjerpe staketeknikken.
01:07
Publisert: