Oljeprisen har falt gjennom natten. Et fat nordsjøolje handles fredag morgen til rundt 34 dollar fatet, og er ned cirka fem prosent.

Prisfallet fredag kommer etter at Kina for første gang ikke vil sette et økonomiske vekstmål.

– Dette skyldes at landet vårt står foran en situasjon som gjør det vanskelig å forutsi utviklingen på grunn av koronapandemien, verdensøkonomien og handelssituasjonen, sa statsminister Li Keqiang da han holdt åpningstalen.

I fjor satte den kinesiske regjeringen et vekstmål på mellom seks og 6,5 prosent og de offisielle statistikkene viste en vekst på 6,1 prosent. Kina har alltid klart å innfri vekstmålene siden markedsreformene startet for 40 år siden.

Kronen svekker seg

Også kronen svekker seg markant fredag morgen, og en dollar koster igjen over 10 norske kroner. Tidligere denne uken bikket en amerikanske dollar under ti kroner for første gang siden tidlig mars.

Kronen svekket seg markant mot dollar i mars etter at koronakrisen slo for fullt inn i markedet. På sitt svakeste kostet en dollar nesten 12 norske kroner. Siden har den gradvis styrket seg. Kronen svekker seg også mot euro, og pund som koster henholdsvis 10,98 og 12,27 kroner.

«Øker risikoen»

At Kina nå velger å droppe vekstmålet «kan tolkes som det settes mindre fokus på infrastrukturinvesteringer og dette kan ses på som negativt for olje», sier sjefstrateg i AxiCorp til Reuters.

De siste dagene har det også vært en økende frykt for en eskalering av konflikten mellom USA og Kina. Blant annet vil Kina foreslå at Hongkong får en ny sikkerhetslov, som vil «forby forræderi, oppvigleri og løsrivelsesaktiviteter» i det kinesiske territoriet.

«Med rette vil lovforslaget, som er på dagsordenen når Folkekongressen møtes i dag, skape usikkerhet i markedene da det øker risikoen for en konflikt mellom USA og Kina og at protestene i Hongkong vokser», skriver analytikerne i Mizuho Bank i en morgenrapport.

Torsdag nådde nordsjøoljen sitt høyeste nivå siden tidlig mars. Torsdag ettermiddag ble et fat handlet til nær 37 dollar fatet.

Oljeprisen har falt som en sten i løpet av året som følge av en kollaps i etterspørselen. I tillegg har frykten for at oljelagre skal fylles opp sendt prisen ned flere ganger. I april ble Opec+ enige om en kuttavtale for å balansere markedet. Siden har oljeprisen steget jevnt og trutt i takt med verdens børser. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.