Amerikanske råoljelagre falt med massive 12,6 millioner fat forrige uke, mot ventet 4,5 millioner fat. Normalt vil slike fall i oljelagrene sende prisene oppover siden mindre olje i amerikanske lagre betyr et strammere marked.

Det skjedde ikke. I stedet falt oljeprisen med over tre dollar fatet som følge av frykt for handelskrig – det største fallet målt i prosent siden februar 2016.

Et fat nordsjøolje koster onsdag 74,68 dollar etter å ha klatret så smått torsdag morgen.

Følg oljeprisen i DN Investor her.

Råvarepriser faller verden over

Opptrappingen av handelskrigen mellom USA og Kina får skylden for den plutselige og brå nedgangen i oljeprisen. Etter at USAs president Donald Trump kunngjorde at han har startet en prosess for å innføre nye tilleggstoller på import av kinesiske varer verd 200 milliarder dollar har prisene på råvarer sunket kraftig. Metaller fra kobber til sink, og landbruksprodukter fra soyabønner til villsvin ble svekket onsdag.

USA og Kina står til sammen for en tredjedel av verdens oljeetterspørsel. Investorene frykter nå at en handelskrig kan påvirke globalt oljeforbruk.

– Det er ikke en irrasjonell frykt. Det er noe som har potensial til å skyve den globale økonomien inn i en form for oppbremsing som vil treffe oljeetterspørselen og åpenbart være bearish, sier oljeanalytiker Michael Wittner i Société Générale til Financial Times.

– Hvis handelskrigen beveger seg over til fremvoksende markeder og bremser opp deres økonomi vil det naturlig nok redusere etterspørsel og tynge oljeprisen, sier seniorøkonom Jun Inoue i Mizuho Reseach Institute til Bloomberg News.

Amerikansk senator: – Misbruk av en presidents autoritet

Onsdag, etter at Trump varslet nye straffetoller, godkjente Senatet i USA et symbolsk forslag som innebærer at alle tollforslag som begrunnes med nasjonal sikkerhet må passere gjennom Kongressen, skriver Bloomberg. Forslaget ble fremmet av den republikanske senatoren Bob Corker som er en kritiker av Trumps handelsstrategi.

– Dette blir ikke innført av hensyn til nasjonal sikkerhet. Dette er misbruk av en presidents autoritet, sa han i Senatet onsdag.

Trump har høstet kritikk fra flere amerikanske politikere for sin handelspolitikk. I DNB Markets morgenrapport lister seniorøkonom Knut Magnussen opp et par:

«Lederen for finanskomiteen i Senatet, Orrin Hatch, som har støttet administrasjonens kamp mot Kinas politikk for overføring av teknologi, sa at denne annonseringen var dumdristig («reckless») og ikke var en målrettet tilnærming. En annen republikansk komitéleder, Kevin Brady, påpekte at det ikke pågår noen dialog mellom Kina og USA om handelskonflikten og at det heller ikke er noen plan for samtaler», skriver han.

Opec-land øker produksjon

Samtidig som handelskrigen pågår er oljeprisen også under press fra andre kanter.

Onsdag sa Libyas statlige oljeselskap at det har gjenåpnet fire eksportterminaler som er blitt levert tilbake fra rivaliserende opprørsgrupper øst i landet, ifølge Financial Times. Dermed ligger det til rette for at Libya får eksportert mer olje ut i markedet.

Opec skrev også i sin månedsrapport onsdag at Saudi-Arabia har økt oljeproduksjonen med mer enn 400.000 fat om dagen i juni for å demme opp for fallende produksjon i blant annet Iran og Venezuela.(Vilkår)

USAs president kritiserer Nato-landene for handel med Russland
Donald Trump møtte Nato-sjef Jens Stoltenberg til frokostmøte før Nato-toppmøtet.
03:22 Min
Publisert: