Etter å ha falt markant til det laveste nivået siden januar mandag denne uken, hentet oljeprisen seg betydelig inn mot slutten av uken.

Prisen på et fat brent-olje bunnet ut på 83,2 dollar fatet mandag, men ble fredag kveld handlet til rundt 87 dollar fatet.

Bloomberg skriver at årsakene først og fremst dreier seg om dollarsvekkelse, at USA roer ned frislippet fra strategiske oljereserver, i tillegg til nyheter om at Kina angivelig planlegger å åpne opp etter snart tre år med koronanedstenginger.

Sun Chunlan, Kinas visepresident og ansvarlig for landets koronahåndtering, har selv meldt at landet er «på vei inn i en ny fase, og med et nytt mandat, for å håndtere pandemien».

– Kina er på vei mot gjenåpning litt raskere enn vi hadde regnet med, etter uroen vi har sett, sa Neil Beveridge, oljeanalytiker hos Sanford C. Bernstein til Bloomberg.

Kina-protester utløste prisfall

Uroen Beveridge sikter til er alle protestene som har oppstått mot nettopp koronanedstengninger, særlig utløst etter at flere koronaisolerte, innelåste mennesker omkom i en storbrann i Xinjiang forrige uke. Protestene har fått oppsiktsvekkende stort omfang, og har etter hvert også gått videre til å omfatte temaer som ytringsfrihet og frihet.

Protestene, som The Economist skriver utgjør den største trusselen mot kommunistpartiet siden demonstrasjonene på Tiananmen-plassen i 1989, utløste også det forholdsvis kraftige oljeprisfallet mandag.

Dette i et oljemarked som dras mellom et stramt tilbud på den ene siden og usikkerhet omkring etterspørselen på den andre siden – der det store spørsmålet er hva som vil skje dersom resesjoner i ulike verdensdeler skulle inntreffe.

Helge Andre Martinsen, oljeanalytiker i DNB Markets, uttalte tidligere denne uken at
Helge Andre Martinsen, oljeanalytiker i DNB Markets, uttalte tidligere denne uken at "vi er positive til at oljeprisene vil snu opp og etablere seg på høyere nivåer". (Foto: Javad Parsa)

– I et allerede noe svakt og litt nervøst marked, er noen som helst form for usikkerhet fra verdens største oljekonsument (Kina, red.anm.), dårlig nytt, sa oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets mandag.

– Vil virkelig snu rundt på ting

Med gjenåpningstaktene som nå er kommet fra Kina, som rett nok enda er forholdsvis forsiktige, kan det støtte opp om oljeetterspørselen.

– Hvis Kina får opp farten neste år, vil det virkelig snu rundt på ting, sa Bernstein til Bloomberg.

Kinas sentralbanksjef, Yi Gang, har i tillegg denne uken sagt at sentralbanken vil rette oppmerksomheten mot økonomisk vekst – som også kan støtte opp under oljeetterspørselen. Samtidig har Biden-administrasjonen meldt at den bremser frislippene fra de strategiske oljereservene landet besitter.

USA har gjennom disse tilført oljevolumer på opptil én millioner fat per dag tidligere i år, for å senke energiprisene, og deriblant den særlig synlige bensinpumpeprisen i USA, inn mot kongressvalget i november.

Da oljeprisen falt mandag, utløste det også spørsmål om oljekartellet Opec+ kunne komme til å gå inn for et nytt produksjonskutt når organisasjonsmedlemmene møtes søndag.

Dette for å støtte opp om oljeprisen, som da lå på 83,2 dollar fatet for brentolje – et godt stykke under det antatte «prisgulvet» på 93–94 dollar Opec+ selv ønsker.

Nadia Martin Wiggen, energianalytiker i Pareto Securities, skriver imidlertid i en rapport fredag morgen at det trolig ikke vil skje, etter denne ukens oljeprisoppgang.

– Vi ser ikke noe behov i markedet for større produksjonskutt fra søndagens Opec+-møte, skriver Wiggen.

Flere faktorer kan gi oljeprisfall

Wiggen har som «base case» en markant oppgang i oljeprisen i første halvdel neste år, blant annet fordi Kina kommer til å åpne opp – og skal fylle oljelagre før den tid. Hun peker likevel på flere faktorer som potensielt kan føre til nedgang i oljeprisen:

Til tross for rapportene om at Kina er i ferd med å bevege seg mot gjenåpning, er det høyst uklart når samfunnet vil være helt gjenåpnet og når den kinesiske økonomien er tilbake for full maskin. I tillegg gjenstår det å se hvordan kommunistregimet vil reagere på økende smittetall på den ene siden og større protester på den andre siden.

Det at Opec+-møtet ble omgjort fra fysisk til digitalt, tolker Nadia Martin Wiggen som ett av signalene på at oljekartellet ikke vil servere større produksjonskutt søndag.
Det at Opec+-møtet ble omgjort fra fysisk til digitalt, tolker Nadia Martin Wiggen som ett av signalene på at oljekartellet ikke vil servere større produksjonskutt søndag. (Foto: Elin Høyland)

Videre skriver Wiggen at markedet på kort sikt kan reagere negativt på det at et europeisk forbud mot russisk olje mest trolig ikke vil føre til at Russland får eksportert mindre olje, da det vil kunne skuffe «enkelte markedsaktører».

Forbudet trer i kraft mandag, og EU har også satt samme dag som frist i arbeidet med å utforme et eventuelt pristak på russisk olje.

De mulige resesjonsutsiktene listes også opp som en annen faktor som kan føre til oljeprisfall, der kraftige renteøkninger fra sentralbanker verden over potensielt kan bremse den økonomiske aktiviteten helt inn i en resesjon. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.