Alt så lyst ut for oljeprisen sent tirsdag kveld etter at amerikanske oljelagre falt langt mer enn ventet. Prisene steg, men så kom Trump.

Den amerikanske presidenten varslet natt til onsdag at USA nå er i ferd med å lage en liste over produkter som skal inngå i en ny straffetoll på ti prosent som vil beløpe seg på 200 milliarder dollar.

Like etter falt oljeprisen nær halvannen dollar, og er ned to prosent onsdag formiddag.

Gjorde vondt verre

Et fat nordsjøolje, som brukes som referanse for oljehandel verden over, handles nå for 77,22 dollar.

Trump har flere ganger klaget på Twitter over hvordan oljekartellet Opec ikke makter å få ned oljeprisen. For høy!, er ofte budskapet.

– Opec-monopolet må huske at bensinpriser har steget og at de gjør lite for å hjelpe. Om noe, så driver de prisene høyere samtidig som USA forsvarer mange av deres medlemmer for svært lite dollar. Dette må gå begge veier. Reduser prisene nå!, var hans siste utspill på USAs nasjonaldag 4. juli.

Trump gjorde vondt verre for seg selv da han tidligere i år gjeninnførte sanksjoner mot Iran og senere ba andre land om å stoppe import av olje fra landet. Det har skapt usikkerhet om hvorvidt oljeproduksjonen til Iran vil klare å holde seg oppe, og har bidratt til å sende oljeprisen oppover i frykt for at markedet vil stramme seg til ytterligere.

– Trump er i en kattepine. Han vil ha maksimal straff mot Iran og vil at produksjonen skal være null. Samtidig ser du at han vil ha en lavere oljepris for amerikanske konsumenter, sier råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB.

Kan senke oljeetterspørselen

Ifølge Schieldrop er det bekymring for at handelskrig skal være negativt for global vekst, som vil føre til mindre oljekonsum.

Et lavere forbruk vil tilsi lavere global etterspørsel som betyr at det vil flyte mer olje i markedet. En naturlig konsekvens av det vil være lavere oljepriser.

Bjarne Schieldrop.
Bjarne Schieldrop. (Foto: Gorm K. Gaare)

– Det er ingen som har trodd på det han har sagt, men så gjør han alt han har sagt. Det at han anklager Opec for å være et kartell er jo et faktum og noe alle har akseptert. Men han aksepterer det ikke, sier Schieldrop, og påpeker at Opecs manipulering av oljeprisen lenge har vært en av Trumps kjepphester.

– Det er ikke sånn at han trekker dette opp av hatten. Det kan oppleves vimsete, men jo mer man ser hva han gjør, jo mer strategisk virker det, sier analytikeren.

Handelskrigen mellom USA og Kina kan ifølge råvareanalytiker Makiko Tsugata i Mizuho Securities især redusere Kinas oljeetterspørsel.

– Det er ikke bare USA og Kina. Det kan også spre seg til mange andre land og senke det globale oljeforbruket, sier hun til Bloomberg News.

Bredt børsfall i Asia

Trumps siste straffetoll kommer i tillegg til straffetollen på 25 prosent som ble innført sist fredag på produkter verdt 34 milliarder dollar, og som skal øke til 50 milliarder dollar i løpet av juli måned. Kina har svart med samme mynt, og dette er årsaken til at USA trapper opp handelskrigen.

Opptrappingen gir bredt børsfall i Asia der de største børsene faller en del:(Vilkår)

  • Kina-børsen er ned 1,89 prosent.
  • Hongkong-børsen er ned 1,56 prosent.
  • I Japan er børsen ned 1,03 prosent.
  • Den sørkoreanske børsen er ned 0,37 prosent.
Gråbeins Gadget Guide - Bærbare projektorer
Gråbein finner de beste bærbare projektorene du kan ta med på ferie for å se film fra mobil eller PC.
02:28
Publisert: