Med et oljeprisfall fra drøyt 80 til rundt 60 dollar fatet, har de siste to månedene vært av det mer nedslående slaget for norsk oljebransje. Fredag ettermiddag kom gladmeldingen. Oljeprodusentene i Opec og deres allierte land har bestemt seg for å kutte den daglige oljeproduksjonen med til sammen 1,2 millioner fat fra oktobernivået. Det fikk umiddelbart oljeprisen til å stige med 6–7 prosent til 63 dollar fatet.

– Jeg har registrert meldingene fra Wien om produksjonskutt. Det er positivt at Opec-landene er blitt enige om tiltak for å stabilisere oljemarkedet, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp).

Flere gaver

Freiberg hadde fredag enda mer å feire. Han innledet nemlig dagen med å overrekke en diger julegave til Equinors prosjektutviklingsdirektør Torger Rød på sitt kontor i Oslo. Departementsfolkene hadde gjort seg flid med å pakke inn godkjenningsbrevet for tredje utbyggingsfase av gigantfeltet Troll A i gavepapir og med rødt silkebånd rundt.

Med hensyn til den siste uroen i oljemarkedet passet det godt at utbyggingen trolig er en av de mest robuste i norsk oljehistorie. Investeringer på 7,8 milliarder kroner skal utløse hele 2,2 milliarder fat oljeekvivalenter i ekstra reserver og bidra til å forlenge levetiden på Troll-feltet til etter 2050.

– Troll er et svært lønnsomt prosjekt, også i lys av svingningene vi ser i markedet. Operatøren Equinor beregner balanseprisen til rundt ti dollar, ett av de mest lønnsomme prosjektene i selskapets historie. Sverdrup og Castberg er to andre gode eksempler på at norsk sokkel og selskapene som opererer der er godt rustet til å møte dagens og morgendagens utfordringer, sier Freiberg.

Prosjektene han nevner, Johan Sverdrup og Johan Castberg, er utbygginger som er blitt dratt i gang etter det store oljeprisraset sommeren 2014. Equinor og andre oljeselskaper har jobbet hardt for å få ned kostnadene og har fått hjelp av et svakt leverandørmarked. Nye utbygginger kan gjerne klare seg med oljepriser på rundt 30 dollar fatet og likevel gå i pluss.

– Equinor vil jobbe videre sammen med partnere og leverandører og planlegger oppstart av feltet første halvår 2021, sier Equinors direktør for prosjektutvikling Torger Rød i en melding fredag.

Selskapets folk har lite lyst til å tenke høyt om oljeprisutviklingen akkurat nå. Troll er det desidert største gassfeltet på norsk sokkel, og har siden produksjonsoppstart i 1995 generert inntekter på rundt 1400 milliarder kroner. Forventet fremtidig kontantstrøm fra Troll ble i forbindelse med innleveringen av utbyggingsplanen i sommer anslått til 1650 milliarder kroner.

Voldsom effekt

Når det gjelder Opec-kuttene fredag, mener råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB at effekten trolig blir større enn det kan virke som. Han viser til at Saudi-Arabia giret opp sin oljeproduksjon og reelt leverte 11,3 millioner fat per dag i november, i praksis for å understreke nødvendigheten av et koordinert produksjonskutt. Nå skal Saudi-Arabia kutte sin dagproduksjon på 300.000 fat, men kuttene tar utgangspunkt i oktobernivået på 10,6 til 10,7 millioner fat.

– Måned for måned skal Saudi-Arabia nå redusere med nesten en million fat. Effekten blir voldsom, sier Schieldrop.

I forkant av Opec-møtet sendte analysesjef Bjornar Tonhaugen i Rystad Energy ut en melding om at Opec må kutte tilbudsveksten med 1,5 millioner fat dersom organisasjonen ønsker å få oljeprisen opp over 70 dollar fatet neste år. Ifølge Rystad Energy har de fleste aktørene undervurdert produksjonsveksten fra såkalte skiferoljefelt i USA.

Schieldrop tror også på kraftig skifervekst. Han er likevel mer optimistisk til både forbruksveksten og til Opecs muligheter til å ta ned produksjonen enn mange andre er. SEB har siden mai anslått en snittpris på 85 dollar neste år. Schieldrop vedgår at dette kanskje er litt høyt, men han minner om at små volumendringer gir store prisutslag i oljemarkedet.

– Vi gikk fra 85 til 58 på null komma svisj. Det er en påminnelse om at det er en hårfin balanse mellom overskudd og underbalanse i oljemarkedet, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.