I 2010 frarådet Miljødirektoratet å drive oljevirksomhet i Trænarevet utenfor Lofoten, fordi det kunne skade korallrev, sjøfuglkolonier og for fiskeegg- og larver.

Tirsdag fikk likevel tyske Wintershall DEA fått prøvebore i området. Det skriver NRK.

Korallrevet ligger ved inngangen til Vestfjorden, utenfor Træna og Røst. Revet er 443 kvadratkilometer stort, men den levende delen kan være ganske liten – 20–30 kvadratmeter, anslår havforsker Pål Buhl-Mortensen ved Havforskningsinstituttet overfor NRK.

Revet anses som et viktig beiteområde for fisk, spesielt torsk. Siden 2016 har området vært vernet mot trålfiske.

Vurderer boringen som forsvarlig

Havforskningsinstituttet frykter at oljeboring i området også kan få negative konsekvenser for områdene i Lofoten og Vesterålen.

– Området ligger like oppstrøms for Lofoten og Vesterålen slik at et oljeutslipp herfra ville gått rett inn i disse områdene. Det ville vært like store konsekvenser som om vi hadde oljeutslipp direkte i Lofoten og Vesterålen, som vi så langt har fredet for oljevirksomhet, sier Bjørn Einar Grøsvik, som forsker på havforurensning ved Havforskningsinstituttet, til NRK.

Miljødirektoratet mener avstanden til korallrevet er tilstrekkelig til at oljeboring er forsvarlig.

– Vi har vurdert det som forsvarlig med de tiltakene som Wintershall DEA har beskrevet i søknaden. Selskapet får ikke bore fra mars til og med august, av hensyn til gyteperioder for fisk og hekke- og fjærfellingsperioder for fugl, sier sjefingeniør Ann Mari Vik Green i Miljødirektoratet til NRK. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.