De står i Statoils London-kontor i One Kingdom Street og terper på budskapet før den store dagen. Kapitalmarkedspresentasjonen i City of London tidlig i februar hvert år er den viktigste datoen i Statoil-kalenderen. Store deler av konsernledelsen holder presentasjoner foran internasjonale analytikere og investorer i det som fortsatt er en av verdens viktigste finansbyer.

- Vi bruker mye tid. Mye kvalitetstid! Det er klart dette er veldig viktig. Det er på en måte en "State of the Union" for oss, sier Sætre til DN under tørrtreningen i forkant.

Stemmebruk og detaljer terpes på. Statoil-toppene er hverandres hjelpere.

"State of the Union" er navnet på talen den amerikanske presidenten holder for å redegjøre for rikets tilstand i Kongressen. Den pleier for øvrig å bli møtt med jubel av den ene halvdelen av Kongressen og fordømmelse av den andre halvdelen.

Statoil møter skyhøye forventninger

Ingenting tilfeldig

Onsdag morgen kan det virke som om Sætre kan unngå hard fordømmelse etter sin presentasjon i år. Kvartalstallene fra Statoil gjør det klart at selskapet overgår forventningene langs flere viktige parametre. Det justerte driftsresultatet i fjerde kvartal var på hele 4 milliarder dollar, mot 1,66 milliarder dollar i samme periode i året før. På forhånd var snittforventningen blant analytikerne bare 3,8 milliarder dollar ifølge en estimatoversikt fra TDN Finans. For året som helhet ble justert driftsresultat mer enn tredoblet fra året før.

- Kontantstrømmen var sterk fra alle deler av virksomheten. Med en gjennomsnittlig oljepris på rundt 54 dollar per fat genererte vi 3,1 milliarder dollar i fri kontantstrøm i 2017, og vi styrket vår finansielle posisjon. Vi reduserte gjeldsgraden vår med mer enn 6 prosentpoeng gjennom året, etter å ha gjennomført flere verdiskapende oppkjøp, sier Sætre i pressemeldingen onsdag morgen.

Tar tilbake 12,5 milliarder i USA-tap

Han legger spesielt vekt på at Statoil har redusert investeringskostnadene til 9,4 milliarder dollar, fra et opprinnelig anslag på 11 milliarder dollar for året, samtidig som selskapet lover 1-2 prosent produksjonsvekst i 2018, stigende til 3-4 prosent årlig i 2017-2020.

Statoil skryter også av å ha oppnådd årlige effektiviseringsgevinster på 4,5 milliarder dollar sammenlignet med 2013-nivået, takket være en hestekur gjennom oljekrisen.

Statoil legger likefullt frem sine tall i et marked som har vært preget av nedtur og uro de siste dagene.

– Vi ser på rapporten som positiv og forventer at aksjekursen stiger i dag, skriver aksjeanalytiker Anders Holte i Danske Bank.

Han bemerker at Statoil også øker kvartalsutbyttet fra 0,22 til 0,23 cent per aksje. Han registrerer også at Statoil lå fire prosent over analytikerkonsensus på både driftsresultat og produksjon. Han mener høyere gassvolumer fra Norge og forbedringer internasjonalt er mye av forklaringen, og anbefaler kjøp av aksjen. (Vilkår)

Børsnedgangen: -Kanskje er det verste over
Bård Bjerkholt og Terje Erikstad kommenterer børsåpningen i USA. -Underliggende tall i USA er for gode, mener Terje Erikstad om at børsnedgangen vil bli kortvarig.
06:00 Min
Publisert: