Oljepriskrigen mellom Saudi-Arabia og Russland, kombinert med drastisk lavere etterspørsel som følge av koronakrisen er en perfekt storm for markedet. Dette har presset spotprisene på nordsjø-olje ned til nivåer vi ikke har sett siden tidlig 2000-tall. Et fat koster nå rett over 25 dollar.

Det er likevel skyhøyt over prisen for den ganske ukjente råoljetypen Wyoming Asphalt Sour. Den handlet nylig for minus 19 cent fatet, tilsvarende to norske kroner, skriver Bloomberg. Det var Mercuria Energy Group som la inn budet på oljeslaget som i all hovedsak brukes til å produsere asfalt. De ville med andre ord ikke betale for oljen, men snarere ha penger for å overta den fra produsenten.

– Dette er råolje produsert innlands og som ikke har kjøpere. I områder der lagrene fylles raskt kan vi se negative priser. Det er sannsynlig at produksjonen senkes innen da, sier oljeanalytiker Elisabeth Murphy i ESAI Energy til Bloomberg.

Nyhetsbyrået skriver at flere oljemeglere mener at også produsenter av andre typer råolje vil måtte betale for å få unna det de henter opp. Dette gjelder særlig produsenter uten tilgang på rørledninger.

Slik teller de deg på hytta
Fra hytteforbudet ble innført 19. mars ser vi at det er så og si ingen som reiser fra Oslo til Ringebu.
01:54
Publisert:

Andre slag handler også for en svært lav pris. Canadian Western Select kostet for eksempel rett over fem dollar fatet på fredag, mens Wyoming Sweet koster tre dollar.

Lørdag snakket DN med oljeanalytiker Nadia Wiggen i Pareto Securities. Hun mener prisene også for nordsjøolje skal nedover som følge av priskrig og koronakrise

– Derfor tror vi på en gjennomsnittspris på 18 dollar fatet i andre kvartal, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.