Investorene fortsetter å styrte til DNO-aksjen fredag, og sender aksjen videre oppover på Oslo Børs. Torsdag slapp det norske oljeselskapet gladmeldingen om at DNO og de regionale kurdiske myndighetene (KRG) er blitt enige om at DNO overtar eierandelen KRG har holdt i kjempefeltet Tawke som oppgjør for all oljen de ikke har fått betalt for. Totalt hadde DNO fordringer på rundt én milliard dollar fra KRG på feltet.

Aksjen er opp syv prosent fredag. Analytikerne var også raske på ballen med å rose avtalen. 

Verdsettes til 3,8 mrd. 

– Overtagelsen av KRGs 20 prosent i Tawke-lisensen for fordringer på én milliard dollar er et stort gjennombrudd for DNO, som vil øke reservene, produksjonen og den frie kontantstrømmen til selskapet med mer enn 30 prosent, skriver analytikerne Tom Erik Kristiansen og Trond Omdal i Pareto Securities i et notat fredag.

Det gjør at selskapet øker verdien på selskapets netto eiendeler fra 12,3 kroner aksjen til 15,7 kroner aksjen, og verdsetter avtalen til 490 millioner dollar, tilsvarende 3,8 milliarder kroner. 

Kristiansen dekker DNO-aksjen tett og løfter kursmålet fra 12 kroner aksjen til 15 kroner aksjen. 

Omdal er blant dem som har fulgt selskapet aller tettest.

– Dette er svært positivt, sa han til nyhetsbyrået TDN Finans på torsdag. 

«Game changer»

– Avtalen mellom KRG og DNO, der fordringene i hovedsak er byttet mot økt eierskap i Tawke-lisensen, er en «game changer», skriver DNB Markets i en oppdatering fredag. 

Meglerhuset skriver at en økt eksponering i Peshkabir-feltet i Tawke-lisens kan vise seg å være lønnsom for selskapet. 

De tror at det kan være 340 millioner oljeekvivalenter i Peshkabir-reservene, sammenlignet med de nåværende estimerte 48 millioner oljeekvivalentene. Meglerhuset tror at det kan øke verdiene på DNOs eiendeler med 2,2 kroner aksjen. Samtidig tror DNB Markets at feltet kan øke inntjeningen til selskapet i 2018 og 2019, og oppjusterer kursmålet på DNO-aksjen fra 11,3 kroner til 13,1 kroner.

Pareto Securities mener avtalen vil øke DNOs bevist og antatte oljereserver til over 500 millioner fat oljeekvivalenter og øke produksjonen til over 100.000 fat om dagen.

Slipper vannrensing for 1,2 mrd.

DNOs arbeidende styreleder Bijan Mossavar-Rahmani forsikret om at kostnadene ikke vil øke i et intervju med nyhetsbyrået TDN Finans torsdag. 

– Kostnadene våre vil ikke øke da vi allerede bærer disse, men vi vil nå motta en større andel av inntektene, sa han.

På toppen av eierandelen DNO mottar, er de to partene enige om at selskapet bil motta tre prosent av bruttoinntektene i lisensen hver måned i fem år. Avtalen har virkning fra 1. august. 

KRG har også fritatt DNO for enkelte betalingsforpliktelser, som bonus, lisensavgifter og et vannrenseprosjekt til 150 millioner dollar, eller rundt 1,2 milliarder kroner. Myndighetene i Kurdistan krever ikke lenger at DNO dekker dette.

Også meglerhuset Fearnley Securities har oppjustert kursmålet på DNO, fra 12 kroner aksjen til 14 kroner aksjen.(Vilkår)

Hun vant 5,9 milliarder i Powerball-lotteriet
En 53 år gammel kvinne er alene om å ha vunnet toppgevinsten på 758,7 millioner dollar i Powerball-lotteriet i USA. Jackpoten tilsvarer 5,9 milliarder norske kroner.
00:48
Publisert: