Ifølge AP melder kurderne nå om at de irakiske styrkene har innledet et bredt angrep i et forsøk på å ta tilbake Kirkuk. Søndag kveld nærmet de irakiske styrkene seg Kirkuk, men nå har situasjonen virkelig spisset seg til, ifølge nyhetsbyråene.
Fredag forrige uke sa Iraks statsminister Haider Al-Abadi at Iraks væpnede styrker ikke ville angripe borgere i Kirkuk. Nå har regjeringsstyrker rykket inn i den oljerike byen og det er meldt om skuddvekslinger i utkanten av Kirkuk.
Den lokale avisen Rudaw melder om at syv irakiske soldater er drept like før for Kirkuk. En betydelig andel kurdiske peshmergastyrker har blitt sendt til Kirkuk for å kjempe mot de irakiske styrkene.
Siden konflikten eskalerte i slutten av forrige uke har oljeprisen steget 2,43 prosent og et fat av nordsjøoljen Brent, som brukes som referanse for oljehandel verden over, handles nå for 57,76 dollar – langt høyere enn gjennomsnittet for året.
Dette er konflikten
Den 25. september avholdt de kurdiske regionale myndighetene (KRG) en folkeavstemning på uavhengighet fra Irak. Den viste et klart flertall for løsrivelse fra Irak og uavhengighet for Kurdistan. Da IS angrep Kirkuk og andre områder nord i Irak tok kurdiske peshmergastyrker kontrollen over byen i 2014. Siden har kurderne fått mer og mer fotfeste i regionen og folkeavstemningen var siste ledd i et forsøk på å bli en selvstendig stat.
Kirkuk og oljeressursene på ni milliarder fat har vært et konfliktområde lenge mellom kurdiske regionale myndigheter og sentralregjeringen med uavklart status i Iraks grunnlov. Mange kurdere betrakter denne byen som kurdernes hovedstad, og den har stor symbolsk betydning.
Forrige uke eskalerte situasjonen i området. KRG hevdet at irakiske regjeringsstyrker planla en storstilt offensiv mot kurdiske styrker i byen, men irakiske myndigheter avviste påstandene gang på gang. Søndag kveld rykket imidlertid irakiske styrker inn mot byen.
Analytikerne ikke bekymret for DNO
Det norske oljeselskapet DNO er den største utenlandske oljeprodusenten i Kurdistan og et av svært få internasjonale selskap som opererer i området. DNO eksporterer tusenvis av fat olje om dagen fra Tawke-feltet nord i Irak gjennom en oljerørledning til Tyrkia, der oljen blir eksportert videre.
Tawke-feltet ligger om lag 10 mil nord for Kirkuk.
Analytikerne DN har vært i kontakt med venter ikke at situasjonen i Kirkuk vil påvirke DNO i særlig stor grad.
– Det er ingen direkte trussel mot operasjonene i DNO. De greide jo til og med å operere når IS var i området. Så lenge Tyrkia ikke gjør noe og pengene strømmer, så er DNO trygge, sa oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities forrige uke.
Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets er heller ikke spesielt bekymret for at driften på Tawke-feltet vil rammes av konfliktene. Han forklarer at driften var uavbrutt da IS herjet i området og det heller ikke påvirket eksportnivået særlig.
Kan få umiddelbar virkning på oljeprisen
Irak er nest største oljeprodusent i Opec, oljekartellet der noen av verdens største oljeprodusenter har kuttet i produksjonen for å stabilisere oljeprisen på et høyere nivå.
Irak pumper opp 4,47 millioner fat olje, tilsvarende 711 millioner liter, om dagen. Mesteparten av dette kommer fra områder sør i Irak, langt unna Kirkuk, men krig er aldri bra, og en konflikt nord i Irak kan få en umiddelbar påvirkning på oljeprisen, skriver Bloomberg News.
Irak står for 14 prosent av Opecs totale produksjon.
Oljeprisen har steget over seks av de siste syv ukene på tegn til at Opec og andre oljeproduserende land som har sluttet seg til avtalen klarer å redusere det globale tilbudet av olje. I Opecs siste månedsrapport skriver det at det ser at etterspørselen etter råolje vokser i et sunt tempo over de neste fem årene. (Vilkår)