I slutten av august kom meldingen mange DNO-aksjonærer hadde ventet lenge på.

DNO og de regionale kurdiske myndighetene (KRG) i Nord-Irak hadde blitt enige om oppgjøret for oljeleveringene DNO har gjort de siste årene.

For DNO betydde det at selskapet overtok KRGs eierandel i stjernefeltet Tawke, som av mange beskrives som selve juvelen i DNO-porteføljen.

Det ga voldsomme utslag i resultatet for tredje kvartal, men det var noe helt annet som dro aksjen opp torsdag.

Kilder: «får betalt»

I kvartalsrapporten har DNO bokført 556 millioner dollar som «annen inntekt», og viser til at dette er for KRGs overføring av sin eierandel på 20 prosent i Tawke-feltet, men justert endte driftsresultatet før avskrivninger på 26 millioner dollar.

Det man imidlertid egentlig har ventet på er å få betaling for august fra den økte eierandelen i Tawke.

Like før børsslutt torsdag meldte nyhetsbyrået Reuters, som viste til kilder med kjennskap til saken, at KRG har gjennomført en full betaling på rundt 100 millioner dollar til DNO og de andre oljeprodusentene som jobber i regionen, til tross for et stort fall i eksporten fra landet den siste tiden.

Aksjen snudde opp, og stengte i pluss på en ellers blodrød Oslo Børs.

– Det ser ut som om det er augustbetalingen som kommer, og da ser det ut som om man er over første hinder, sier oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities.

Ny brønn ser lovende ut

DNO kom samtidig med gledelige nyheter om den nye brønnen på Peshkabir-feltet.

Strømmen av olje fra den første sonen som er testet i den nye Peshkabir-3-brønnen er på mer enn 3.000 fat om olje mer dag.

Omdal sier at dette er positivt, men at det allerede var ventet at de skulle påvise olje der.

– De sa heller ikke noe om ressursstørrelsen på dette funnet, men det har de for så vidt sagt at de kommer til å gjøre i forbindelse med reservoarrapporten. Vi mener det kan være mer enn 200 millioner fat der og at det kan være en ytterligere oppside, sier han.

DNO skal teste ni andre oljesoner og en gassone i området.

DNO har startet en hurtigutvikling av feltet og vil starte et anlegg mot slutten av dette året. Peshkabir-2-brønnen som allerede er boret har produsert stabilt med 4.700 fat olje om dagen siden mai og slått sammen med over 100.000 fat olje om dagen fra det nærliggende Tawke-feltet.

Ikke forstyrret av konflikt

Videre melder selskapet at aktiviteten i Kurdistan går som normalt og ikke er forstyrret av den pågående konflikten mellom kurdiske og irakiske regjeringsstyrker.

DNO melder samtidig at det kommer til å trappe opp investeringene i regionen hvis regjeringen fortsetter å betale for eksporten. (Vilkår)

SSB-sjefen i nytt møte med Siv Jensen
SSB-direktør Christine Meyer gikk rett forbi de oppmøte pressefolkene da hun skulle i møte med finansminister Siv Jensen onsdag morgen.
00:38
Publisert: