– Heldigvis har vi investert mye i videokonferanseutstyr de siste årene. Det får vi virkelig mye igjen for nå, forteller Rolf Jarle Brøske, informasjonsdirektør i Det norske oljeselskap.

Akkurat nå er han og resten av selskapet inne i en kartleggingsfase for å finne ut hvem som skal gå neste gang. Ifjor vår sa selskapet opp 35 stykker. Nå må flere ut; både innleide konsulenter og fast stab skal skrelles ytterligere.

Rolf Jarle Brøske i Det norske oljeselskap er glad de har digitalt konferanseutstyr.
Rolf Jarle Brøske i Det norske oljeselskap er glad de har digitalt konferanseutstyr.
– Selvfølgelig må vi spare inn på konferanser og kurs. Fysiske interne møter på tvers av geografi er redusert til et minimum. Må ansatte ut å reise, oppfordrer vi dem til å bruke de rimeligste alternativene.

– Det er kun en oppfordring?

– Ja, vi baserer det på tillit. Men det fungerer! Vi sparer mye fordi ansatte er blitt flinkere til å planlegge reiser i god tid.

God plass på hotell

Oljeprisen har falt kraftig i løpet av de siste to årene og er i dag rundt en tredjedel av hva den var. Lav inntjening har igjen ført med seg oppsigelser og innsparinger for oljeselskapene. Arbeidsplasser har forsvunnet over hele landet og særlig er Rogaland hardt rammet. Når oljebransjen kutter merkes det for kurs- og konferansesektoren.

– Går du et par år tilbake i tid kunne du bare glemme å få et rom midt i uken til en konferanse med 300 deltagere i Stavanger. Det var rett og slett ikke plass. Nå er det god plass, sa administrerende direktør i Scandic Norge, Svein Arild Steen-Mevold til DN før jul. Etter nyttår har nedturen bare fortsatt.

Dag Nordbø i International Oilwell sier at reisedøgn nesten ikke eksisterer lenger.
Dag Nordbø i International Oilwell sier at reisedøgn nesten ikke eksisterer lenger. (Foto: Dagens Næringsliv)
– Vi har nå hatt to runder og har totalt redusert staben med 2400 personer, både innleide og fast ansatte, sier Dag Nordbø, kommunikasjonssjef i National Oilwell Varco.

Særlig har selskapet måttet vurdere interne kompetanseressurser enda nøyere enn tidligere. Når nytt skal læres er det ikke rom for å reise på konferanser med innleide foredragsholdere.

– Vi kjører konferanser i egne lokaler og bruker langt mer interne ressurser: Heldigvis sitter vi på mye taus kunnskap.

– Har du noe tall på hvor mye dere sparer på dette området?

– Det er langt mer enn halvert. Reisedøgn er next to nothing for tiden. Det er vanskelig å gi et tall, og i den store sammenhengen er selvsagt ikke dette en stor post, men vi må spare overalt.

Snur alle steiner

Statoil skal redusere bemanningen med en femtedel til rundt 21.000 innen utgangen av året. Ifølge selskapets pressetalsmann, Ole Anders Skauby betyr det at selskapet skal snu hver stein.

Pressetalsmann Ole Anders Skauby i Statoil forteller at avtaler reforhandles.
Pressetalsmann Ole Anders Skauby i Statoil forteller at avtaler reforhandles. (Foto: Bjørn Erik Larsen)
– Generelt handler det om å gjøre prioriteringer og se på behovene våre: Hva kan vi selv gjøre? Hvilke løsninger kan finne sammen med leverandørene for å senke kostnadene. Vi reforhandler noen avtaler, sier Skauby.

Også Stig Kvendseth i Conoco Phillips bekrefter at kurs- og konferansemarkedet får mindre bidrag fra dem fremover.

– Vi har normalt et beskjedent nivå på bruk av innleide foredragsholdere og sosiale arrangement. Men i den perioden bransjen nå er inne i er det naturlig at vi også på dette området begrenser aktiviteten.

Les hele avisen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.