Onsdag kveld kommer nyheten om at oljeproduksjonen på norsk sokkel kuttes med 250.000 fat per dag i juni og med 134.000 fat per dag i andre halvår.

Det bekrefter olje- og energiminister Tina Bru (H) i en pressemelding onsdag kveld.

Det kommer etter at Opec og Opec+-landene, med henholdsvis Saudi-Arabia og Russland i spissen, tidligere i år ble enige om produksjonskutt på opptil 9,7 millioner fat per dag. Kuttene skal tre i kraft fra fredag denne uken.

Kuttene kommer som følge av det enorme etterspørselsbortfallet etter at koronaviruset brøt ut.

– Dette er et solidaritetskutt, og en dråpe i havet når man ser på oljemarkedet som helhet, sier oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets.

Han understreker at det har vært forventninger om at Opec+-land, som Norge og eksempelvis Canada og USA, skal bidra ved å kutte i produksjonen.

– Det er absolutt viktig at Norge er med, og tar del i den globale dugnaden for å redde oljebalansen. Men sammenlignet med de andre Opec+-landene, så er dette et beskjedent kutt fra Norge, mener han.

Skal fordeles rettferdig på felt og selskaper

Kuttet tar utgangspunkt i en referanseproduksjon på 1,8 millioner fat olje per dag. Et kutt på 250.000 fat per dag i juni 2020 gir en øvre grense for oljeproduksjon fra norsk sokkel på 1,6 millioner fat per dag i juni. Et kutt på 134.000 fat per dag i andre halvår gir en øvre grense for gjennomsnittlig oljeproduksjon på 1,7 millioner fat per dag, blir det opplyst.

– Vi står nå overfor en ekstraordinær situasjon i oljemarkedet. Både produsenter og brukere av olje er tjent med et stabilt marked. Vi har tidligere sagt at vi vil vurdere et kutt i Norge dersom flere store produsentland kutter tilstrekkelig. Regjeringens beslutning om å kutte i norsk oljeproduksjon er gjort på selvstendig grunnlag og for å sikre norske interesser, sier Bru.

Videre blir det opplyst at kuttene vil fordeles rettferdig på felt og selskaper.

– Det vil medføre en begrensning i produksjonen for de oljeselskapene som har eierandeler i oljefeltene. Gassfelt er unntatt slik at kuttet vil ikke påvirke norsk gassproduksjon eller norsk gasseksport, sier Bru.

Oljepriskollaps

De siste månedene har vært svært dramatiske i oljemarkedet. Siden nyttår er fatprisen for brent spot ned nesten 70 prosent. Ett fat koster i skrivende stund rundt 22,7 dollar.

Like før koronaviruset brøt ut hadde Saudi-Arabia og Russland startet det som ofte ble kalt en priskrig på olje. Det kom etter at landene ikke klarte å komme til enighet om å videreføre produksjonskutt – en enighet som allerede da hadde vært på plass over lengre tid.

Saudi-Arabia svarte med å kunngjøre at de skulle øke produksjonen, og dermed ta markedsandeler, før Russland svarte med å si at de skulle gjøre det samme.

Etter at koronaviruset brøt ut har imidlertid etterspørselen stupt, lagrene har blitt fylt opp, og prisen på både nordsjøolje og amerikansk lettolje (WTI Crude) har falt til svært lave nivåer.

Et par uker tilbake var terminkontrakten for amerikansk lettolje i minus, noe som betydde at selgere måtte betale kjøpere for å ikke måtte fysisk ta imot oljen de hadde kontrakter på. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.