Man skulle kanskje tro kuwaiterne hadde nok olje i hjemlandet, men like før jul snappet Kuwait Foreign Petroleum Exploration Company (Kufpec) opp et knippe feltandeler i Nordsjøen fra franske Total. 

Det dreier seg blant annet om 15 prosent i Gina Krog-feltet, rundt ti prosent i Sleipner-feltet og Totals andeler i Utgard-utbyggingen og Eirin-funnet. 

– Vi har internasjonalt en prosess der vi har et ønske om å selge for 10 milliarder dollar på gruppenivå i 2015, 2016 og 2017, forklarer kommersiell direktør Ove Dalland i Total E&P Norge. 

Salgssummen er ennå ikke offentlig, men Dalland sier såpass:

– Hadde vi ikke vært fornøyd, hadde vi ikke gjort dette, sier han.

Det har ikke lykkes DN å få en kommentar fra Kufpec tross flere forsøk. 

Aktørskifte

Totals salg føyer seg inn i et bilde der flere av de gamle store aktørene selger seg ned på norsk sokkel. Det er dessuten lenge siden gigantene har vært særlig aktive på letesiden. Røkke-selskapet Aker BP har overtatt BP Norge. Flere andeler fra ExxonMobil ligger ute for salg. Engies Nordsjø-virksomhet vil trolig bli solgt innen kort tid. Fra før har europeiske energiselskaper som RWE, E. On og Dong solgt unna norske oljeandeler. De få kjøperne som er aktuelle, er gjerne finansielle aktører eller statskontrollerte selskaper fra Midtøsten og Russland.

– Det vi ser, er nok litt konsekvensen av oljeprisfallet, og at en da naturlig har fått en prosess i selskapene knyttet til hvordan en skal posisjonere seg for fremtiden. Det er helt naturlig, sier olje- og energiminister Terje Søviknes.

Han er ikke skremt, og tror ikke de store, solide oljeselskapene stikker med det første. 

– Det vi er opptatt av, er å ha stabile rammevilkår i forhold til leting og åpning av nye arealer, slik at en har et mangfold av aktører på norsk sokkel. Interessen for de siste utlysningsrundene, både 23. runde og TFO 2016, som vi snart skal tildele, har vært god. Men at det skjer ting i næringen som konsekvens av et så dramatisk oljeprissjokk som vi hadde, skulle nesten bare mangle, sier Søviknes.

Russerne kommer

Olje- og energidepartementet må uansett ta stilling til mange nye problemstillinger nå. I desember signerte OMV og Gazprom en bytteavtale som betyr at det russiske, statskontrollerte selskapet får en andel på 38,5 prosent i OMV Norge. Det må godkjennes av myndighetene. Britene har vært lite imøtekommende overfor russiske aktører med bindinger til president Vladimir Putin, men Norge har vært mer forståelsesfulle.  

Norske myndigheter ønsker aller mest å unngå spekulative småselskaper med svak bæreevne. Nylig strammet myndighetene til reglene for garantiansvar ved salg av oljevirksomhet, for å sikre at noen tar fjerningsregningen den dagen oljeplattformene skal plukkes ned.

Dalland i Total forsikrer for øvrig om at Norge fortsatt er interessant for storselskapet, og at selskapet også vurderer oljeleting her i fremtiden. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.