Oljeprisen fortsetter den sterke oppgangen torsdag, etter å ha nådd toppnivåer etter onsdagens toppmøte i oljekartellet Opec. 

Følg oljeprisene og markedet på DN Investor.

Oljeprodusentene i organisasjonene ble enige om å kutte sin samlede oljeproduksjon, som ventes å balansere markedet og presse oljeprisen opp. Torsdag formiddag handles et fat nordsjøolje til oppunder 52 dollar fatet – opp fra 47 dollar fatet før Opec-toppmøtet onsdag.

Rekordhandel i olje

Handelen i oljekontrakter når rekordnivåer i etterkant av oljetoppmøtet, ifølge anslag fra Bloomberg. Handelsvolumene på WTI- og Brent-kontrakter, de to mest brukte referanseindeksene for oljepriser, nådde onsdag tidenes høyeste nivå. Oljekontrakter på om lag 4,3 milliarder fat ble handlet i løpet av onsdagen. 

WTI, eller West Texas Intermediate, brukes som referansepris på amerikansk olje. Brent brukes som referansepris på nordsjøolje, og handles som regel for noe høyere priser enn WTI. Onsdag handles Brent-olje for levering om én måned, den såkalte 1. posisjon-prisen, til 52,5 dollar fatet. Tilsvarende WTI-pris er like over 49 dollar fatet. 

Venter økte priser

En rekke storbanker og meglerhus venter økte oljepriser som følge av Opec-kuttene fremover. Den amerikanske storbanken Goldman Sachs oppjusterer sine prisanslag til 55 og 56,5 dollar fatet for henholdsvis WTI og Brent i første halvår 2017. 

Her hjemme i Norge anslår DNB Markets en Brent-oljepris på 60 dollar fatet mot slutten av 2016. Pareto Securities anslår at oljeprisen vil handles mellom 55 og 60 dollar fatet mot slutten av året. 

Ser balanse

De lave oljeprisene har i stor grad kommet som en konsekvens av et tilbudsoverskudd i oljemarkedet. Det er en ubalanse mellom hvor mye olje som etterspørres og hvor mye olje som produseres. Når Opec-avtalen nå er landet, venter den sveitsiske storbanken ifølge Bloomberg at oljemarkedet vil balanseres i første halvdel av 2017. 

Det samme mener den norske olje- og energiministeren Tord Lien (Frp). Like etter Opec-møtet onsdag uttalte han til DN at avtalen var «positiv» og vil bidra til at oljemarkedet raskere balanseres. 

Oljedrama

Det var ikke gitt på forhånd at Opec-landene skulle lande en avtale. 

Oljekartellet, med Saudi-Arabia og Iran i spissen, har i månedsvis forhandlet om en avtale om å kutte kartellets samlede oljeproduksjon. 

Iran har i månedsvis blokkert Opec-forhandlingene, og ønsker å øke sin egen oljeproduksjon. Denne har vært lammet som følge av atomsanksjonene mot landet. Iran, som er sete for verdens sjiamuslimer, har dermed stått i opposisjon til Opecs mektigste medlem, sunnimuslimske Saudi-Arabia. 

I tillegg har Opec-landene forhandlet i månedsvis med oljeprodusenter utenfor kartellet, med Russland i spissen. Russland har tidligere gitt uttrykk for motvillighet til å kutte produksjonen, men godtok å redusere med 300.000 fat i 2017. Norge deltok ikke i disse forhandlingene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Ikke opplevd et OPEC-møte som har vært så viktig for oljeprisen på 15 år
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus er spent foran OPEC-møte i Wien.
01:27
Publisert:
Stor usikkerhet før viktig oljemøte
DNs kommentator Bård Bjerkholt om morgendagens Opec-møte.
02:37
Publisert: