EØS-tilsynet Esa har avsluttet sin innledende undersøkelse i klagesaken som angår den norske petroleumsskatteloven. ESAs konklusjon er at den årlige tilbakebetalingen av skatteverdien på kostnader fra leting etter olje og gass, såkalt leterefusjon, ikke utgjør statsstøtte. Det skriver Esa i en pressemelding.

Det betyr at leterefusjonsordningen ikke bryter med statsstøttereglene og at norske leteselskaper fortsatt får en gunstig skattefordel.

Denne skattefordelen er et skattefradrag på 78 prosent.

– Ikke innebærer statsstøtte

– Esa har gått nøye gjennom leterefusjonsordningen på grunnlag av en omfattende klage, og har kommet frem til at denne skatteordningen ikke innebærer statsstøtte, sier ESA-president Bente Angell-Hansen i en pressemelding.

I henhold til den norske petroleumsskatteloven kan selskaper med skattbar inntekt trekke fra kostnadene ved leting. Olje- og gasselskaper som ikke har skattbar inntekt, kan fremføre slike tap med rentekompensasjon til senere år eller be om en årlig tilbakebetaling tilsvarende skatteverdien av disse kostnadene.

Bellona-klage

Saken ble klaget inn til Esa av Bellona, en uavhengig ideell miljøstiftelse som mener at den norske leterefusjonsordningen utgjør ulovlig statsstøtte ved at den gir selektive fordeler til enkelte foretak.

Esa konkluderer med at tiltaket ikke er selektivt ettersom det er tilgjengelig for alle selskaper på lik linje. Et tiltak regnes ikke som statsstøtte etter EØS-reglene hvis det ikke er selektivt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Strålende hvit Bordeaux fra Montesquieus slott
02:20
Publisert: