Sharara er det største libyske oljefeltet, og har vært stengt i mer enn ti dager. Et annet felt ved navn El Feel ble stengt av militærgruppen denne uken, skriver Financial Times. 

Gruppen har fått ned råoljeproduksjonen i Libya med mer enn 30 prosent gjennom å blokkere rørledninger og å stenge oljefelter. Det har så langt kostet 160 millioner dollar i tapt fortjeneste, ifølge Financial Times. Produksjonskapasiteten har gått ned 360.000 fat per dag. 

Gruppen sier den en del av organisasjonen Petroleum Facilities Guard (PFG) – en gruppe som skal beskytte oljefeltene i Libya. Rayayina Patrols Brigade er navnet gruppen selv bruker. Imidlertid har PFG tatt avstand fra noen tilknytning. 

Ryktet og statusen til libysk olje vil bli negativt påvirket i det globale markedet, skriver National Oil Corporation (NOC) i en uttalelse. 

«Disse uansvarlige handlingene vil skade forsøkene fra titusenvis av libyske nasjonalister fra forskjellige sektorer i samfunnet som prøver å gjenopprette Libyas status som en pålitelig og stabil forsyner», står det. 

Har hendt tidligere

Libyas energianlegg er blitt rammet av vold og konflikter flere ganger i de siste årene, blant annet under opprøret mot Muammar al-Gaddafi i 2011. Nylig var produksjonen på sitt høyeste punkt de siste fire årene, skriver Financial Times. Toppunktet var en følge av forhandlinger og enighet mellom de ulike gruppene i landet. 

Imidlertid var nivået fortsatt lavere enn før borgerkrigen, og regjeringen sliter med å få kontroll over landet. 

Mustafa Sanalla er styreformann i National Oil Corporation i Libya. Han har kritisert den militære gruppen som hindrer oljeproduksjonen kraftig. 

– Disse gangsterne skader ikke bare landet, men også deres eget folk, sier han i en uttalelse.

– Jeg kaller på stammelederne for å fjerne denne kreften en gang for alle ved å fjerne stammebeskyttelse fra disse gangsterne med mindre de ubetinget forlater blokaden, sier han. 

Sanalla beskriver det hele som en nasjonal tragedie. (Vilkår)

Her skyter Nord-Korea opp en ny rakett
Nord-Korea bekrefter oppskytingen av et ballistisk missil søndag og omtaler testen som vellykket.
00:35
Publisert: