Det var stort sett bare et par gamle Saga-karer i oljeselskapet Lundin Norway som hadde tro på Utsirahøyden, et gammelt leteområde gjennomhullet av tørre letebrønner fra pionértiden. Det ble daglig leder Torstein Sanness som fikk oppgaven med å forsøke å overbevise hovedeieren, en svensk oljegruvemilliardærfamilie med base i Sveits, om at man burde bruke 200 millioner kroner på en ny letebrønn ingen andre ville være med på. Det ledet til funnene av en rekke felter i området, med Johan Sverdrup som den nye norske giganten. 

1. Ryktene vil ha det til at asketen og avholdsmannen Sanness måtte gjennom en brutal fonduemiddag i Genève før Lundin-familien var villig til å finansiere letebrønnen i 2007?

– Jeg var nødt til å bevise at dette måtte butikken satse på. Vi brant for det. Det var en typisk sveitsisk fondue-middag. Det er ikke greit å være avholdsmann da. Jeg våknet om natten med osten opp i nesen. Alkohol gjør at ost løser seg opp, men vann gjør ikke det. Alt løste seg likevel til fred og fordragelighet. Lundin-familen forpliktet seg til å være med på letebrønnen og har stått last og brast med oss siden. 

2. Din gamle kollega og meritterte letesjef Hans Christen Rønnevik har de siste dagene sendt flere eposter med oppfordring om hederlig omtale av deg ved 70-årsdagen. Han skriver at aktivitet skapes av noen få og at «i oljehistorisk perspektiv har flertallet og autoriteter vært mer opptatt av å administrere og å si at alt er over».

– Hans og jeg har jobbet sammen i 30 år. Enkelte ganger har jeg vært hans sjef og andre ganger han min sjef. Når han begynner på en setning trenger han ikke fullføre den, fordi jeg vet hvordan siste halvdel av setningen blir. Han er stjernegeologen som definerer nye letemodeller, mens min oppgave har vært å kommersialisere dem. Det er ikke nok å ha ideene, en må ha guts til å gjennomføre dem. Det er ikke alltid at flertallsvedtakene er i stand til å få til det.

3. Både du og Hans Christen Rønnevik er pensjonister, men har fortsatt kontorer hos Lundin Norge. Satser du på å være en syvende far i huset som leverer hese protester fra hornet på veggen?

– Jeg er ikke lenger styreleder i Lundin Norway. Men jeg har fortsatt et lite kontor der. Nå er jeg blitt styremedlem i International Petroleum Corp., som inneholder Lundins oljevirksomhet utenfor Norge. Jeg er også i styret av tre norske børsnoterte selskaper.  

4. Men hvorfor ble du så opptatt av sunnhet, som jobber med noe så svart som olje? 

– Jeg fant ut at skulle man være med på dette kjøret her, var det greit å være i god form, i superform. Det er best om ikke blodtrykket går i været når det blir hektisk. Så jeg har personlig trener og det hele. Det er også blitt en viktig del av livet. Treneren kjører meg gjennom program flere ganger i uken, og aktiverer alle musklene du tror du ikke hadde.

5. Så vi må regne med at Sanness fortsetter i Lundin-sfæren til han blir minst 90?

– Haha. Det bør du ikke skrive. (Vilkår)