Oljeselskapet, som tidligere het Lundin Oil, mistenkes for å ha begått folkerettsbrudd i Sudan mellom 1997 og 2003. Selskapet skal ifølge påtalemyndigheten ha gitt økonomisk støtte til militæret under borgerkrigen for å drive ut folk som bodde i området hvor selskapet ønsket å ha sin virksomhet, skriver Aftonbladet.

Rundt 12.000 mennesker skal ha blitt drept, og 160.000 tvunget til å forlate området, ifølge rapporten « Unpaid debt », som danner grunnlaget for etterforskningen mot selskapet.

Aktor Magnus Elving sier at Lundin og Schneiter er mistenkte for medvirkning til grove forbrytelser i henhold til internasjonal lov.

– Utredningen er i gang og kommer til å fortsette, sier han kort.

Benekter anklagene

– Vi er helt overbevist om at det ikke er grunnlag for eventuelle påstander om utilbørlig oppførsel av representanter for Lundin, sier pressetalsmann i Lundin Petroleum, Robert Eriksson, til avisen.

Han bekrefter at Ian Lundin og Alex Schneiter i forrige uke møtte påtalemyndigheten.

– Det er en del av den pågående etterforskningen, og det betyr ikke at man vil bli tiltalt, sier han til avisen.

Lang etterforskning

Ifølge Eriksson har man fra Lundin Petroleums side lenger forsøkt å bli hørt i rettsprosessen.

– Etterforskningen er nå inne i sitt sjuende år, så det er veldig bra å endelig ha fått anledning til å møte aktor, og for Ian Lundin å få gi sitt syn på aktivitetene i Sudan, sier han.

Lundin Petroleum er et uavhengig internasjonalt svensk oljeselskap. Selskapet ble grunnlagt av Adolf Lundin i 2001 etter at det tidligere selskapet Lundin Oil AB ble overtatt av Talisman Energy. Statoil eier 20 prosent i selskapet, et oppkjøp som ble fullført i sommer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.