Mandag annonserte oljeselskapet Lundin Petroleum enda et funn i Barentshavet, kalt Filicudi, på mellom 35 og 100 millioner fat olje. Selskapet vil straks i gang med å bore neste letebrønn i den samme lisensen. Slår alle håpene til, kan denne letelisensen inneholde oppimot 700 millioner fat olje. Norgessjef Kristin Færøvik er ikke like begeistret for navnet på den neste brønnen: «Hufsa». 

– Jeg har en høne å plukke med den geologen, utbryter hun og ler hjertelig. 

Hufsa er ellers mest kjent som en monsterlignende figur fra bøkene om Mummitrollet. For Lundin er det mest snakk om et annet type eventyr: Et oljeeventyr. Til nå har selskapet funnet mellom 275 og 740 millioner fat olje i Barentshavet totalt, opp mot tre-fire ganger Goliat-feltet.

Mandag steg aksjekursen mellom en og to prosent i Stockholm da selskapet presenterte funnet og sine fremtidsplaner på en kapitalmarkedsdag i lokalene i Lysaker. 

Konsentrerer seg om Norge

Lundins suksess i Norge omfatter også funnene av Johan Sverdrup og Edvard Grieg i Nordsjøen. Den norske virksomheten har nå blitt så altoverskyggende i det Sveits-baserte familiekontrollerte oljeselskapet at det nå har bestemt seg for å skille ut virksomheten i Malaysia, Frankrike og Nederland i et eget selskap kalt International Petroleum Corporation (IPC). 

 – Lundin Petroleum skal konsentrere seg fullt og helt om Norge. IPC skal børsnoteres separat. Lundin-familien fortsetter som aksjonær der. Lundin-aksjonærene vil få en aksje i IPC for tre aksjer i Lundin, sier Færøvik. 

– Får dere ledelsen i Sveits hengende mer over skuldrene nå?

– Tvert imot overføres faktisk en del av funksjonene i Genève til Norge. Genève beholder konsernsjef Alex Schneiter og driftsdirektør Nick Walker. Teitur Poulsen blir finansdirektør. For øvrig blir det et mindre team i Genève enn nå, sier hun. 

Produksjonen henger etter

Lundin Petroleum har lenge vært populært blant aksjeanalytikerne. Anders Holte i Danske Bank sendte mandag ut en oppdatert analyse med kjøpsanbefaling, til tross for at Lundins produksjonsguiding for i år lå seks prosent under analytikernes konsensusestimat. Selskapet anslår at det vil produsere mellom 79.000 og 91.000 fat per dag i år. 

Det relativt lave produksjonsnivået sammenlignet med det store investeringsprogrammet har fått blant andre Swedbank-analytiker Teodor Sveen-Nilsen til å mene at Lundin Norge burde kjøpe mer oljeproduksjon. Selskapet får nemlig ikke fullt utnyttet sine skattefordeler uten å ha mer oljeinntekter å gjøre avskrivninger mot.

– Han peker på skatteposisjonen vi har. Det er riktig at den setter oss i posisjon til å kjøpe. Men det skal være kvalitet i det vi kjøper. Vi bygger videre på vår styrke: Å finne hydrokarbonene selv. I fjor gjorde vi også en byttehandel som sikret oss 15 prosent ekstra i et felt vi liker veldig godt, les Edvard Grieg, sier Færøvik. 

– Noen vil ha det til at rivalen Kjell Inge Røkke og hans Aker BP har vært flinkere på transaksjoner, mens dere har vært flinkere med borekronen. Er du enig i at dere henger litt etter i markedet for oppkjøp?

– Det kjenner vi oss ikke igjen i. Vi er dyktige med borekronen. I den grad kjøp av eiendeler kan tilføre verdi, er vi interessert, men ikke for enhver pris. Vi er opportunistiske.

Jobber for Barents-utbygging

Med alle funnene i Barentshavet har Lundin for lengst begynt å fundere over mulige utbyggingsløsninger. Selskapet er oppmuntret over at kostnadene i Barentshavet er kommet adskillig ned i løpet av oljenedturen. Sist uke annonserte Statoil for eksempel at den planlagte, nærliggende Johan Castberg-utbyggingen ligger an til å koste mellom 45 og 50 milliarder kroner, mot en første prisantydning på 100 milliarder kroner for et par år siden. 

 – Det vi jobber med på Lopphøgda, er å få til kritisk masse for å realisere utbygginger. Samtidig fortsetter vi med å modne Alta- og Gohta-funnene. Filicudi ligger litt nærmere Castberg enn Alta og Gotha, men Johan Castberg ligger an til å bli bygget ut noen år tidligere, sier Færøvik.

Aller størst oppside er det likevel trolig i en brønn som skal bli boret lengst øst mot russergrensen i sommer, den såkalte Korpfjell. Statoil fører an, men Lundin er med som partner blant internasjonale giganter som ConocoPhillips og Chevron. 

– Det er en god gruppe som er med der, sier Færøvik megetsigende. 

Lundin har tidligere antydet et volumpotensial som overgår Johan Sverdrup om alt klaffer i Korpfjell.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik lager du Norges beste pizza
Med denne pizzaen vant Bodil Hasselknippe NM. Pizzaen fylles med en oljebasert saus med rosmarin, ost, chevre rullet i pepper, sprøstekt bacon, rødbetpesto, pinjekjerner, granateple og red rhubarb med granateple-eddik.
00:52
Publisert: