Like før jul kom den største oppkjøpsnyheten på norsk sokkel siden Statoil fusjonerte med Hydro for 15 år siden: Kjell Inge Røkkes oljeselskap Aker BP kjøper petroleumsvirksomheten til Lundin Energy for det som tilsvarer 125 milliarder kroner inkludert gjeld.

Omtrent 80 prosent av oppgjøret skal Lundin-eierne få i Aker BP-aksjer, og resten i kontanter. Dersom man legger til grunn at transaksjonen blir gjennomført, betyr det at Lundin-aksjens prising på Stockholm-børsen fremover skal følge Aker BPs på Oslo Børs.

Her mener Sparebank 1 Markets-analytiker Teodor Sveen-Nilsen at han har oppdaget en liten feilprising, som han anbefaler kundene å dra nytte av.

Skatteårsak

I en analyse argumenterer han for at Lundin-aksjen er minst fem norske kroner underpriset ved børsslutt mandag ettermiddag.

Men det er et minimum i Sveen-Nilsens øyne, som inneholder en antagelse om at Lundins gjenværende eiendeler etter transaksjonen, altså fornybarsatsingen til selskapet, som først og fremst ble lansert som en måte å kompensere oljevirksomhetens utslipp på, er null verdt. Dersom man, som analytikeren, mener denne delen av selskapet har en verdi på 11 svenske kroner per Lundin-aksje, er oppsiden ved å kjøpe én Lundin-aksje på hele 16 norske kroner, skriver han.

Dette er altså penger man teoretisk sett kunne håpet å få rett i lommen i form av kontanter og Aker BP-aksjer når transaksjonen gjennomføres en gang i andre kvartal, dersom man kjøpte Lundin-aksjen til sluttkursen mandag på 351 svenske kroner, eller omtrent 340 norske kroner.

I store deler av handelsdagen tirsdag økte faktisk den oppsiden, i og med at Lundin-aksjen steg mindre i Stockholm enn Aker BPs samtidige oppgang i Oslo skulle tilsi, men det jevnet seg ut på ettermiddagen.

Sveen-Nilsen mener årsaken til misforholdet trolig er å finne i skattereglene som gjelder for forskjellige investorer. Ved mottak av oppgjøret for Aker BPs Lundin-oppkjøp, vil det oppstå kildeskatt i Sverige. I flere land er det ikke mulig å få fradrag for denne skattebetalingen, hvilket betyr at aksjonærer basert i disse jurisdiksjonene priser inn en rabatt.

– Så vidt vi vet, er denne typen kildeskatt fradragsberettiget i Norge. Derfor: For Norge-baserte investorer, virker Lundin-kjøp som en arbitrasjemulighet, skriver Sveen-Nilsen, og viser til uttrykket som beskriver en handel som går ut på å utnytte en prisforskjell mellom to aktiva.

Typiske eksempler på investorer som ikke vil ha fradragsmuligheten, er hedgefond registrert i skatteparadiser eller i Irland, legger han til overfor DN.

Oljeaksjer opp

En rekke oljeaksjer steg tirsdag, i takt med en nytt byks i oljeprisen, som er opp omtrent én prosent til over 87 dollar per fat.

En annen analytiker, Oddvar Bjørgan i Carnegie, er ute med flere analyser tirsdag morgen, der han jekker opp kursmålet på blant andre Equinor og DNO. Analysene er basert på høyere anslag på olje og gasspriser. Bjørgan har tatt opp oljeprisestimatet sitt for 2022 fra 70 dollar per fat i gjennomsnitt til 75 dollar, og gassprisen fra 13 til 23 dollar per million British thermal unit, en britisk energienhet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.