De dro til London med kofferten full av utbyttedollar. Onsdag morgen annonserte Lundin Petroleum at oljeselskapet vil betale ut 500 millioner dollar i aksjeutbytte for 2019, stigende fremover i tid. Til sammenligning betalte selskapet ut 150 millioner dollar i utbytte i 2018. Det bidro til å sende det norsk sokkel-baserte selskapet opp over fire prosent på Stockholm-børsen.

– Det har vært et fantastisk år for oss, sier Lundin-toppsjef Alex Schneiter på mobil fra London, der han onsdag skulle holde presentasjoner foran aksjeanalytikere og investorer.

Han mener utbytteløftene ikke forpurrer selskapets muligheter til å investere og vokse på norsk sokkel.

– De neste to årene blir våre travleste noensinne når det gjelder leting, sier Schneiter.

Det er særlig oppstarten av det gigantiske Johan Sverdrup-feltet som muliggjør utbyttestrømmen fra Lundin.

– Vi har begynt på et spennende år for Lundin, sier norgessjef Kristin Færøvik.

Fornøyd likevel

Lundin var selskapet som fant Johan Sverdrup-feltet, og har også funnet Edvard Grieg-feltet i Nordsjøen og de lovende forekomstene Alta og Gohta i Barentshavet. Fjoråret ga ingen store funn for selskapet, men Schneiter klager ikke. Et Sverdrup-funn er ikke hverdagskost. Han nøyer seg med å påpeke at selskapets påviste reserver og antatte ressursbase vokste i fjoråret. Han tror det skal være mulig å finne flere felt av Edvard Grieg-størrelsen. Alta-området i Barentshavet kan allerede gi grunnlag for en utbygging i lignende størrelsesorden. Selskapet gjennomgår for tiden en langvarig produksjonstest som ble gjennomført i sommer, samt ny seismikk, med tanke på en mulig utbygging.

– Vi jobber definitivt mot det målet, sier Schneiter.

Oljeprisfallet siden pristoppen på rundt 85 dollar fatet tidlig i høst tar han lett på. Han viser til at selskapet har noen av de laveste driftskostnadene i hele Nordsjøen med rundt fire dollar fatet.

– Vi kan tåle mye lavere oljepriser, sier han.

Omgivelsene i norsk oljebransje har endret seg mye siden Lundin begynte å gjøre sine norske funn for et tiår siden. Oljekrisen har brakt med seg mange sammenslåinger og oppkjøp. Så langt har Lundin stått litt på siden av denne restruktureringen. Equinor har riktignok tatt en stor eierpost, men fortsatt kontrolleres det Sveits-baserte oljeselskapet i stor grad av den svenske Lundin-familien.

– Hovedaksjonæren har ikke noe ønske om å selge, sier Schneiter.

Utbytteaksje

Aksjeanalytiker Christian Yggeseth i Danske Bank mener fjerdekvartalstallene Lundin rapporterte onsdag var på linje med forventningene. Han mener det er utbyttesignalene som sender aksjekursen opp.

– Selskapet har tidligere kommunisert et utbytte på 350 millioner dollar eller mer i 2019. Så kommer man med 500 og et løfte om å øke det fremover så lenge det er bærekraftig, sier Yggeseth.

Han anbefaler kjøp av aksjen, og mener Lundin nå bør prises mer som en utbytteaksje, slik store oljeselskaper gjerne prises. Han mener selskapet i tiden fremover har en så sterk kontantstrøm at det både kan finansiere egen vekst og betjene aksjonærene rundhåndet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Californias nye vintrend
Skal du bli kjent med druen valdiguié er dette vinen å forsøke.
02:15
Publisert: