– Vi har levert et knallsterkt 2019, og 2020 blir bare enda mer spennende, sier Kristin Færøvik, sjef i Lundin Norway.

Fredag er hun i London hvor Lundin annonserer sine planer for det nye året. Etter høstens knirkefrie oppstart av det Equinor-opererte gigantfeltet Johan Sverdrup og sømløs produksjon på Edvard Grieg hvor Lundin er operatør, øker selskapet produksjonsestimatene for inneværende år.

For to år siden ventet Lundin å produsere 130.000 fat i 2020. I fjor ble estimatet løftet til 150.000 fat, men nå jekkes estimatet på nytt opp til 145.000-165.000 fat per dag, selv etter at Lundin i fjor sommer solgte 2,6 prosent av sin eierandel i Johan Sverdrup til Equinor.

– Vi har vært på en utrolig reise. I 2014 hadde vi en produksjon på 20.000 fat, sier Færøvik.

Nær en milliard på fornybart

Svenske Lundin ble etablert i 2001 og begynte snaue to år senere sitt inntog på norsk sokkel. Det skulle ikke ta mer enn fire år før Lundin fant det store oljefeltet Edvard Grieg. Tre år senere befestet selskapet for alvor sin posisjon da det fant giganten Johan Sverdrup.

Med Equinor-opererte Sverdrup i full produksjon vil Lundin bli en av norsk sokkels aller største oljeprodusenter.

Tidligere denne uken lanserte selskapet en strategi om å oppnå klimanøytralitet innen 2030 og foreslo også en navneskifte fra Lundin Petroleum til Lundin Energy.

På kapitalmarkedsdagen fredag fremkommer det at Lundin skal investere 100 millioner dollar (922 millioner kroner) i fornybar energi i 2020. Blant annet går selskapet inn som eier i det finske vindkraftprosjektet Metsälamminkangas.

Navneskiftet til tross har Kristin Færøvik ingen planer om å være noe annet enn en olje- og gassprodusent.

– Lundin er blitt et annet selskap enn for fem, seks år siden. Vi skal fortsette å være et olje- og gasselskap, men vi skal drive på en måte som er bærekraftig, sier Færøvik, som påpeker at fjoråret også var et år med svært sikker drift.

I 2020 er investeringsbudsjettet på 900 millioner dollar.

Klokkertro på Barentshavet

Midt i januar fikk alle som håpet på en selvstendig utbygging av Lundins Alta/Gohta-funn i Barentshavet seg en skuffelse. Lundin vurderer det dit hen at det ikke er stort nok til at selvstendig utbygging kan forsvares, men at det eventuelt kan kobles til Equinors Johan Castberg.

Lundin er imidlertid fortsatt sterk i troen på Barentshavet. I 2020 skal det bores fire nye brønner i området.

– Vi ser på Barentshavet som et område med store muligheter, og som relativt uutforsket. Vi har god forhåpning til disse fire brønnene. Alle har et stort volumpotensial, sier Lundins letedirektør Per Øyvind Seljebotn.

– Men leting er for de tålmodige, skyter Færøvik inn.

Den ferske letedirektøren har et omfattende leteprogram på totalt ti brønner i 2020 foran seg, hvor Lundin har mål om å finne mer enn 650 millioner fat oljeekvivalenter. De to aller største prospektene, Bask og Polmak, skal bores allerede i første og andre kvartal. Det er spesielt knyttet stor spenning til Bask som ligger 30 kilometer vest for Alta/Gohta.

– Gjør vi funn i Bask, kan vi komme tilbake igjen, og se om vi kan få til en «stand alone»-utbygging, sier Seljebotn.

Slik blir leteprogrammet for 2020:

  • Fire brønner i Barentshavet.
  • To brønner i Norskehavet.
  • Fire brønner i Nordsjøen.

Vil opp på 200.000 fat

Lundin har kun planer om å bore en avgrensningsbrønn i 2020. Resten av det totale leteprogrammet på 225 millioner dollar går til letebrønner.

  • I kapitalmarkedsoppdateringen fremkommer det videre at produksjonen nå ventes å ligge på 160.000-170.000 fat per dag fra 2021, og med et langsiktig mål om mer enn 200.000 fat per dag. Det er opp fra tidligere prognoser som sa 170.000 fat per dag i perioden frem mot 2023.
  • Produksjonskostnadene for 2020 ventes ned til 3,4 dollar per fat i 2020, mot 4,0 dollar per fat i 2019.

– Det betyr at det blir mer igjen til å reinvestere i leting og nye prosjekter, sier Færøvik.

Fredag morgen leverte selskapet sine tall for fjerde kvartal. Bruttoresultatet (ebitda) endte på 696 millioner dollar, mot et konsensusestimat på 653 millioner innhentet av infront.

Styret foreslo et utbytte på 1,80 dollar per aksje, mot ventet 1,47 dollar, ifølge TDN Direkt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.