– Vi har vært aktive på letesiden lenge, vi har gjort funn, og i likhet med hva vi har gjort på andre deler av sokkelen komplimenterer vi med oppkjøp når vi finner noe som passer inn strategisk i porteføljen vår og som har den kvaliteten som kjennetegner Lundin, sier Kristin Færøvik, sjef for den norske virksomheten i Lundin Energy.

Lundin er et av de største oljeselskapene på norsk sokkel og står bak store funn som Edvard Grieg og ikke minst det Equinor-opererte Johan Sverdrup. Nå sikrer det svenske oljeselskapet seg en bit av det neste store feltet i Barentshavet: Wisting-funnet.

– Kunne tenkt oss mer

Mandag melder Lundin at det kjøper halvparten av Barentshav-porteføljen til Idemitsu Petroleum Norge for 125 millioner dollar kontant, tilsvarende 1,16 milliarder kroner.

Transaksjonen innebærer blant annet at Lundin nå kjøper seg inn i Wisting med en eierandel på ti prosent. Idemitsu, som tidligere eide 20 prosent av funnet, sitter da igjen med ti prosent.

– Var ti prosent det dere ble tilbudt, og ville dere ha mer?

– Vi kunne godt tenkt oss mer av Wisting, men det var det som var til salgs. Idemitsu har hatt en prosess gående og så har ikke jeg noen kommentarer utover det, sier Færøvik.

– Er det aktuelt for dere å kjøpe dere ytterligere opp i Wisting?

– Sånt er alltid et spørsmål om pris. Det er et godt prosjekt, svarer Færøvik.

Wisting ligger helt nord i den sørligste delen av Barentshavet og har ifølge Lundin estimerte 500 millioner fat med brutto ressurser. Equinor overtok operatørskapet for utbyggingen fra OMV i 2019 og skal etter planen levere en plan for utbygging (PUD) innen 2022.

Tre alternativer for Alta-funnet

Transaksjonen innebærer også kjøp av 15 prosent i Alta-funnet hvor selskapet er operatør og nå vil eie til sammen 55 prosent. Samtidig økes eierandelen i nabolisensene (PL851 og PL609C) fra 40 til 47,5 prosent.

I januar i år besluttet Lundin at Alta- og Gohta-funnene ikke var store nok til å forsvare en selvstendig utbygging. Man luftet samtidig tanken om at det eventuelt kan kobles til Equinors Johan Castberg.

– Alta er ressurser som vi mener vi skal klare å kommersialisere, så det er et spørsmål om hvilken tidshorisont man ser på. Det midlertidige skatteregimet gir oss incentiv til å se en gang til på om det finnes måter å bygge det ut på tidligere enn det vi har som hovedscenario, sier Færøvik.

Hovedscenario for Lundin er en satellittutbygging til Johan Castberg. Færøvik sier de to andre alternativene enten kan være et brukt flytende produksjonsskip (FPSO) eller en satellittutbygging til en annen infrastruktur, eksempelvis Goliat.

– Vi holder alle muligheter åpne, sier Lundin Norge-sjefen.

Analytiker: Attraktivt

Oljeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets mener avtalen virker attraktiv. Avtalen innebærer at Lundin betaler rundt 1,79 dollar per fat for de nye betingede ressursene.

Teodor Sveen-Nilsen.
Teodor Sveen-Nilsen. (Foto: Elin Høyland)

«Selv om verdien på avtalen er før mesteparten av investeringskostnader (capex) knyttet til utvikling av Wisting, mener vi 1,8 dollar per fat for ressursene som trolig blir utvunnet er attraktivt. I den neste industrioppturen mener vi denne avtalen vil bli sett på som et smart motsyklisk grep», skriver analytikeren.

Han skriver det er sannsynlig at mesteparten av avtaleverdien er knyttet til Wisting. Produksjonen på feltet er ventet å starte opp i 2028.

Sveen-Nilsen skriver at Lundin er deres foretrukne valg blant nordiske oljeselskaper. Meglerhuset anbefaler kjøp av aksjen med et kursmål på 270 svenske kroner. I dag står aksjen i rundt 178 svenske kroner per aksje.

Klar for tre letebrønner

Med de nye kjøpene får Lundin ytterligere 70 millioner i betingede ressurser, altså ressurser som er funnet, men som det ikke er tatt en investeringsbeslutning på. I avtalen har Lundin økt eierandelen i letebrønnen Polmak som er den første av totalt tre letebrønner selskapet skal bore i Barentshavet i fjerde kvartal.

– Er det mulig å finne et nytt Johan Sverdrup i Barentshavet?

– Det vet man jo aldri. Det er derfor vi må fortsette å lete, sier Færøvik.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.