Det svenske oljeselskapet Lundin Energy fikk et bruttoresultat før letekostnader (ebitdax) på 1,46 milliarder dollar i fjerde kvartal 2021. Det går frem av selskapets ferske fjerdekvartalsrapport.

Ifølge TDN Direkt var det ventet en ebitdax på 1,44 milliarder dollar. Omsetningen endte også bedre enn ventet, på 1,62 milliarder dollar, mot ventet 1,55 milliarder dollar.

Styret i Lundin har foreslått å øke utbyttet i 2021 med 25 prosent, til 0,56 dollar per aksje.

I en pressemelding skriver Lundin at det aldri i løpet av et kvartal har produsert like mye olje som i fjorårets siste tre måneder. I kvartalet hadde selskapet en produksjon på 195.000 fat oljeekvivalenter per dag (mboepd), og venter i 2022 at produksjonen vil ligge på mellom 180.000 og 200.000 mboepd.

– Jeg er fornøyd med å kunne melde om at vi i 2021 leverte rekordhøy produksjon og resultater. Johan Sverdrup fortsetter å levere over forventning, sier toppsjef Nick Walker i en melding.

Det var Lundin som fant det enormt lønnsomme Johan Sverdrup-feltet i 2010.

Ved utgangen av kvartalet hadde selskapet netto gjeld på 2,7 milliarder dollar, ned over en milliard fra utgangen av 2020.

Aker BP-transaksjonen

Rett før jul i fjor kom nyheten om at Kjell Inge Røkkes Aker BP sluker Lundins olje- og gassvirksomhet. I tirsdagens kvartalsrapport skriver Lundin at det venter at transaksjonen blir ferdigstilt rundt slutten av andre kvartal 2022.

Avtalen verdsatte Lundin Energys olje- og gassvirksomhet til 125 milliarder kroner, og transaksjonen ble dermed den største på norsk sokkel siden fusjonen mellom daværende Statoil og Hydros olje- og gassvirksomhet i 2007. Den var også dobbelt så stor som det forrige gigantoppkjøpet i norsk oljeindustri, da Vår Energi tok over resten av ExxonMobils eiendeler i 2019 for litt over 40 milliarder kroner.

Sammenslåingen vil skape den klart nest største operatøren på norsk sokkel etter Equinor, med en kombinert olje- og gassproduksjon på 400.000 fat oljeekvivalenter per dag og en ressursbase estimert til 2,7 milliarder fat oljeekvivalenter.

Oppkjøpet fant sted kun fem år etter at Kjell Inge Røkke slo sammen Det norske oljeselskap med BP Norge og dannet Aker BP.

Spekulasjonene rundt et mulig salg av Lundin tok av i slutten av november da nyhetsbyrået Bloomberg publiserte en artikkel om at selskapet vurderte «strategiske alternativer,» som det heter. Aker hadde fått med seg at det var en «en prosess under oppseiling,» men det var Lundins finansielle rådgiver Barclays som tok kontakt med Aker, fortalte Aker-sjef Øyvind Eriksen til DN. Trolig som en av flere potensielle kjøpere.

Fristen for å gi et indikativt bud var 10. desember. Så var planen at et begrenset antall interessenter skulle tas med i en ny runde. Men Aker ville inn i eksklusive forhandlinger, og det raskt, sa Eriksen. Han og Lundin-sjef Nick Walker brukte to dager på å lande avtalen.

– For Aker var det viktig å få en avklaring raskere enn det prosessen la opp til, og det aksepterte Lundin, gitt de løsningene vi fant. Vi er i stand til å handle raskt. Vi ønsket ikke å være del av en åpen budprosess. Vi ville få en raskere avklaring på om en sammenslåing med oss ble vurdert som det beste alternativet.

Lundin Energy-sjef Nick Walker (til venstre) og Aker-sjef Øyvind Eriksen.
Lundin Energy-sjef Nick Walker (til venstre) og Aker-sjef Øyvind Eriksen. (Foto: Per Thrana)

Mener aksjen er underpriset

Tidligere i januar beskrev Sparebank 1 Markets-analytiker Teodor Sveen-Nilsen Lundin-aksjen som «penger på gaten».

Han mente å ha oppdaget en feilprising, og argumenterte for at aksjen var minst fem kroner underpriset.

Men det var et minimum i Sveen-Nilsens øyne, som inneholdt en antagelse om at Lundins gjenværende eiendeler etter transaksjonen, altså fornybarsatsingen til selskapet, som først og fremst ble lansert som en måte å kompensere oljevirksomhetens utslipp på, er null verdt.

Dersom man, som analytikeren, mener denne delen av selskapet har en verdi på 11 svenske kroner per Lundin-aksje, er oppsiden ved å kjøpe én Lundin-aksje på hele 16 norske kroner, skrev han.

Dette er altså penger man teoretisk sett kunne håpet å få rett i lommen i form av kontanter og Aker BP-aksjer når transaksjonen gjennomføres en gang i andre kvartal, dersom man kjøpte Lundin-aksjen til sluttkursen mandag på 351 svenske kroner, eller omtrent 340 norske kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.