Oljeprisen har falt ti prosent den siste uken, og nå advarer oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB om at fallet kan fortsette.

– Nedsalget er ikke over, sier han.

Det henger både sammen med hvor raskt coronaviruset sprer seg og hvordan investorene har posisjonert seg i oljemarkedet de siste dagene og ukene.

Tirsdag tok oljeprisfallet en liten pause, og spotprisen for et fat nordsjøolje lå på 59,1 dollar, noe som innebærer en liten oppgang for dagen.

Store longsposisjoner

Schieldrop mener det hovedsakelig er to ting som driver oljeprisen ned nå. Det er spredningen av coronaviruset, og at investorene hadde store longposisjoner forrige uke da spredningen av viruset ble kjent.

At investorene hadde longsposisjoner betyr at de veddet på oljeprisoppgang.

– Nedsalget får større kraft fordi det er flere longsposisjoner som må stenges. De må selge på vei ned, og det forsterker nedsalget, forklarer analytikeren.

Schieldrop tror ikke investorene har klart å stenge så store longposisjoner på så kort tid, og det er blant annet derfor han mener nedsalget ikke er over.

I tillegg peker han på hvor raskt coronaviruset nå sprer seg, og at det betyr at vi fremdeles er inne i en akselererende fase.

Tirsdag morgen bekrefter kinesiske myndigheter at 4515 mennesker er smittet av viruset, noe som er rundt 1800 flere enn dagen før.

– Viruset sprer seg lett. Universitetet i Hongkong anslår at mange flere er smittet enn det de offisielle tallene viser. De anslår at 25.000 smittede har symptomer, mens 44.000 er smittet uten symptomer, sier Schieldrop.

Dette gjør at han tror oljeprisen kan falle videre nedover, og han peker på bunnpunktene fra i fjor høst på like under 56 dollar fatet som viktig å følge med på.

– Dette er typiske tekniske nivåer som markedet vil reagere på, antageligvis vil markedet ta en liten pause rundt disse punktene, sier Schieldrop.

Desember 2018 var spesiell

I tekniske analyser, som Schieldrop her benytter seg av, er det vanlig å tenke at tidligere bunnpunkter danner en psykologisk grense for markedet som er vanskelig å bryte. Dersom oljeprisen faller under disse grensene, kan det tolkes som et videre salgssignal.

– Det er ikke gitt at disse grensene brytes, men nå er det et veldig sterkt drag mot disse nivåene, sier Schieldrop, før han ser videre mot neste bunnpunkt.

Det ble satt i desember 2018 og var på under 50 dollar fatet.

– Da hadde vi både et sterkt nedsalg i aksjer og Opec hadde økt produksjonen, så det var en spesiell situasjon, sier Schieldrop.

Analytikeren legger til at det fremdeles er etterspørselssiden og redselen rundt dette som markedet fokuserer på, men at det også skjer viktige ting på tilbudssiden.

– I Libya vil vi mest sannsynlig miste hele produksjonen, en nedgang fra 1,1 millioner fat om dagen, og Opec kan også gjøre taktiske produksjonskutt, sier han.

Financial Times skrev mandag at Opec har diskutert muligheten for større produksjonskutt dersom spredningen av coronaviruset fortsetter å tynge oljeprisen.

– De er forberedt på å gjøre hva som helst om nødvendig, sier en Opec-kilde til Financial Times. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.