Det var full krise på riggen «Songa Endurance» da gass plutselig flommet opp på dekk lørdag morgen 15. oktober i år. 

Nå innrømmer Statoil, etter å ha gransket ulykken, at situasjonen var langt mer alvorlig enn det som tidligere er kommunisert. 20 av de 107 personene om bord ble flyttet til en annen plattform mens Statoils eksperter på riggen og på land jobbet på spreng som for å finne ut hva som hadde skjedd. Gassen som kom opp ukontrollert på dekk, kom fra det enorme gassreservoaret på Troll-feltet. Det tok over en uke før brønnen var helt under kontroll. 

Sjøvann 30 meter opp i tårnet

Brønnkontrollhendelsen på «Songa Endurance» er karakterisert som en rød hendelse men høyest mulig alvorlighetsgrad. Det betyr at den kunne endt med dødsfall under ubetydelig endrede omstendigheter. Brønnkontrollhendelsen førte til en gasslekkasje som skjøv sjøvann mer enn 30 meter opp i boretårnet, før brønnen ble stengt med den såkalte ringromsventilen i utblåsningssikringen (BOP) etter om lag ett minutt.

«Statoils interne granskning av hendelsen definerer alvorlighetsgraden som høy og konkluderer med at den i verste fall kunne medført tap av menneskeliv dersom sikkerhetsutstyret ikke hadde fungert slik det skulle, eller dersom gassen hadde antent. BOP-en ble raskt aktivert og stoppet gasslekkasjen, og fem gassdetektorer slo automatisk av utstyr som kan forårsake gnister», heter det i Statoils pressemelding. 

– Svært alvorlig

Granskningsrapporten har påpekt to forhold som svekket de såkalte barrierene mot en utblåsning. 

– Dette var en – svært alvorlig brønnkontrollhendelse. Tiltakene vi iverksetter vil styrke våre risikovurderinger, både i forkant og underveis i operasjoner. Vi vil dele erfaringer fra hendelsen med resten av industrien, sier konserndirektør med ansvar for boring Margareth Øvrum.  

En gassutblåsning kunne i verste fall ført til antennelse. 

Utblåsninger på en rigg er svært alvorlig, noe ikke minst Macondo-ulykken på Transocean-riggen «Deepwater Horizon» i Mexicogulfen vitner om. Da gikk riggen opp i flammer, flere menneskeliv gikk tapt, og det tok flere måneder å få kontroll over brønnen. 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.