Maria Moræus Hanssen (54) slutter som visekonsernsjef i det tyske oljeselskapet Wintershall DEA. Før Wintershall og DEA slo seg sammen i fjor var hun toppsjef i DEA.

– Jeg ønsker å forfølge andre muligheter. Dette er også en beslutning om å tilbringe mer tid i Oslo etter å ha jobbet og bodd seks år borte fra Norge, fra hjem, familie og venner, sier hun i en pressemelding. Hanssen skal stå i stillingen ut året.

Lord Browne of Madingley, første nestleder i styret, takker Hanssen for innsatsen i selskapet.

– Hun har gitt et viktig bidrag til fusjons- og integrasjonsprosjektet, samt til utviklingen av en ny bedriftskultur. Vi ser frem til å fortsette å samarbeide med Maria, hennes etterfølger og resten av Wintershall DEA for å utvikle et selskap i verdensklasse, sier han.

Wintershall DEA er en av de største produsentene på norsk sokkel, og har en produksjon på omtrent 150.000 fat oljeekvivalenter per dag. DN erfarer at selskapet planlegger en mulig børsnotering i Frankfurt, og i den forbindelse vil en ny og langsiktig konsernledelse presenteres. Etter det DN forstår vil ikke Hanssen forplikte seg til å være i selskapet over denne tidsperioden.

Maria Moræus Hanssen har en lang karrière bak seg, og har blant annet jobbet i Hydro, Equinor og franske Engie. Hun har i flere år jobbet utenlands i flere år, og i et DN-intervju fra i fjor fortalte Hanssen at hun kunne tenke seg å komme hjem til Norge.

– Det er ikke mange nordmenn som jobber i utlandet som jeg gjør. Mange jobber utenlands for norske selskaper, men jeg har jobbet for et fransk selskap i Frankrike og et tysk selskap i Tyskland. Det er veldig tilfeldig. Jeg er hjemmekjær og synes Norge er fineste stedet på jord. Hvis du spør meg om jeg skal jobbe i utlandet til jeg blir pensjonist, i 17 år til, er nok svaret nei, sa Hanssen da.

– Equinor-sjef Eldar Sætre er 62 år. Han blir snart pensjonist?

– Den jobben vet jeg at jeg ikke får. Jeg er diskvalifisert. Det er for mange flinke kronprinser og kronprinsesser i Equinor, sa Hanssen videre.

Maria Moræus Hanssen har de siste årene markert seg både i klima- og likestillingsdebatten. Hun har blant annet argumentert for at oljealderen må nærme seg slutten av hensyn til klimaet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.