Det var i slutten av oktober i fjor at fondet First Generator forsvant ut av topplisten over det norske oljeselskapet DNOs aksjonærer etter årelangt trofast følge. Fondets forvalter, Martin Mølsæter, hadde solgt unna alle fondets 13,3 millioner DNO-aksjer for rundt 130 millioner kroner.
De påfølgende ukene falt aksjekursen brått, men har tatt seg opp igjen. I år har aksjen steget med 13 prosent.
Det, kombinert med en høyere oljepris, har fått Mølsæter til å kjøpe seg inn igjen i selskapet med 7,5 millioner aksjer til kurs 10 kroner.
Nå har First Generator kjøpt rundt 7,5 millioner aksjer til kurs 10 kroner i DNO, ifølge Mølsæter. Dermed ligger fondet nok en gang godt plassert i oljeselskapet med en aksjepost på rundt 75 millioner kroner.
Tror på oljepris på dagens nivåer
– Siden jeg gikk ut har oljeprisen gått kraftig i været og aksjekursen har vært svak. Så har de i tillegg operasjonelt i hvert fall vist at det er mer olje i Peshkabir, sier han, og viser til DNOs Peshkabir-felt på den viktige Tawke-lisensen i Kurdistan.
Siste operasjonelle melding fra DNO kom i desember i fjor. Da ble det meldt om en tredobling av produksjonen til 15.000 fat olje om dagen fra Peshkabir-feltet.
Oljeprisen har siden sommeren i fjor hatt en jevn og stabil oppgang, og passerte mandag morgen milepælen på 70 dollar fatet.
Mølsæter tror oljeprisen kan svinge litt i tiden fremover, men tror den vil ligge på rundt 65-70 dollar fatet. Det gir ham tro på DNO-aksjen.
Mandag får DNO-aksjen ny luft under vingene og handles for 10,94 kroner.
Første gang inn i DNO i 2014
Martin Mølsæter kjøpte først DNO-aksjer sommeren 2014 da kursen stupte og IS-krigerne sto på grensen til Erbil.
Siden har han styrt unna en kriseemisjon og har klart å gå inn og ut på de riktige tidspunktene. Mye av æren har han gitt til konas brødre, som er fra de kurdiske områdene i Iran og kjenner området og markedet godt. Også de er DNO-aksjonærer.
Da First Generator og Mølsæter kastet kortene i DNO i fjor høst begrunnet han det med at de interne stridighetene mellom Irak og Kurdistan ville få mer fokus fremover, og at kurderne ville ligge dårlig an i forhandlingene.
Etter det blusset konflikten ytterligere opp, men har roet seg noe ned etter det.
Får betalt
– Hvordan ser man at konflikten er blitt mindre?
– De har begynt å snakke sammen. Man ser blant annet at de begynner å forhandle om flyplasser og om grenseposter, sier Mølsæter.
TDN Direkt skriver mandag at de sentrale myndighetene i Irak og de regionale myndighetene i Kurdistan-regionen i Irak er enige om en avtale som vil oppheve flyforbudet i Kurdistan.
Samtidig som en høyere oljepris forbedrer verdiene i selskapet, mener Mølsæter det også vil øke sannsynligheten for at det kommer en løsning mellom Irak og kurderne.
– Det gjør at kurderne får mer inntekter. Det hjelper på, sier han.
Stridighetene har ikke hatt noen betydning for DNO som hele tiden har fått betalt for sine råoljeleveranser til eksportmarkedet. Siste leveranse viste at DNO i desember mottok 54,3 millioner dollar, tilsvarende 451 millioner kroner, fra de regionale kurdiske myndighetene (KRG) for inntektene på Tawke-lisensen i september i fjor.
Betalingene deles som alltid pro-rata mellom britiske Genel Energy og DNO.
I tillegg fikk DNO 4,37 millioner dollar fra KRG for bruttoinntekter fra oktober, som en del av den nye fordringsavtalen.(Vilkår)