En eksplosjon rammet grytidlig fredag en iransk oljetanker i Rødehavet, mellom den saudiarabiske havnebyen Jeddah og Port Sudan i Sudan.

– Vi er bekymret for utviklingen. Vi ser at det har vært en rekke angrep på skip siden mai, og at det er økt politisk spenning i regionen, sier Line Falkenberg Ollestad i beredskapsavdelingen i Rederiforbundet.

Line Falkenberg Ollestad i Rederiforbundet.
Line Falkenberg Ollestad i Rederiforbundet. (Foto: Norges Rederiforbund)

Hun opplyser at det nå er cirka 25 norskkontrollerte skip i Rødehavet, og ytterligere omkring 45 norskkontrollerte skip i Adenbukten, Omanbukten og Persiabukten.

– Dette er en klar påminnelse om den høye geopolitiske spenningen i Midtøsten, skrev oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets i et notat fredag morgen.

Det statseide iranske oljeselskapet Iranian National Petroleum Company opplyste fredag at skipet ble angrepet av to raketter. Dette er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Det skal være vesentlige skader på skipet og det meldes om oljesøl. Ifølge flere medier er det skipet «Sabiti» som er rammet. Skipet på 160.000 dødvekttonn, som er bygget i 1999, er 274 meter langt og 48 meter bredt og eies av statlige National Iranian Tanker Company (NITC). Skipet skal ha vært fullastet med olje da det ble angrepet.

«Sabiti» var på vei nordover til Suezkanalen og Middelhavet da det ble rammet. Det er foreløpig ikke kjent hvor skipet skulle.

Det har tidligere fremkommet påstander om at «Sabiti» har transportert olje til Syria, og dermed brutt de internasjonale sanksjonene mot Assad-regimet.

En representant for rederiet sier til iranske medier at rakettene sannsynligvis kom fra Saudi-Arabia.

Shippingavisen Tradewinds skriver at to av tankene på skipet er skadet, og at olje skal ha lekket ut i Rødehavet etter hendelsen.

Rederiet NITC opplyser at hele mannskapet er i god behold, og at skipet er stabilt og at det ikke er fare for at det synker.

Vurderer risikoen fortløpende

Line Falkenberg Ollestad sier Rederiforbundet fortsatt er litt avventende, og forsøker å skaffe seg oversikt over situasjonen. Det er foreløpig ikke sendt ut noen advarsel til Rederiforbundets medlemmer.

– Vi avventer og vurderer situasjonen fortløpende i tett dialog med våre medlemmer. Alle angrep på skip ser vi på med stor bekymring, sier Ollestad.

Saudi-Arabia og Iran er regionale rivaler og erkefiender i Midtøsten. Landene har utkjempet en rekke stedfortrederkriger de siste årene, som i Jemen, og i Syria står de to landene på hver sin side i borgerkrigen.

Henrik Thune.
Henrik Thune. (Foto: Gunnar Lier)

Henrik Thune, direktør for Noref Senter for Internasjonal Konfliktløsning, som jobber mye med konfliktene i Midtøsten, sier Iran nå har minst å tape.

– I dette store spillet i og rundt Gulfen har nok Iran et taktisk overtak siden deres oljeavhengighet allerede er redusert til cirka 300.000 fat i eksport, og dermed er mye av sårbarheten borte på grunn av USAs sanksjoner. Mens andre oljeeksportører i området, og dessuten USAs bensinpriser og land som importerer olje, er uhyre sårbare. Det er et krevende og farlig spill fra alle sider, dette, sier Thune.

Sist måned ble det viktigste oljeanlegget i Saudi-Arabia angrepet, og halvparten av landets produksjonskapasitet ble slått ut. Saudi-Arabia, USA og EU mener Iran sto bak angrepet, noe Iran hardnakket benekter.

Oljeproduksjonen i Saudi-Arabia er nå tilbake til tilnærmet full kapasitet, men det har ligget i kortene at saudierne på en eller annen måte ville gjengjelder sist måneds angrep.

Torsdag ettermiddag hadde ingen tatt på seg ansvaret for angrepet. Hverken Saudi-Arabia eller USA hadde kommentert saken offisielt, og det hadde heller ikke kommet offisielle beskyldninger fra Iran om at saudierne skulle stå bak.

Oljeprisen stiger

Oljeprisen steg umiddelbart et par prosent på meldingen fredag morgen til like over 60 dollar fatet, men prisen falt tilbake under 60 dollar utover fredagen.

Også etter droneangrepet mot verdens største oljeprosesseringsanlegg i Saudi-Arabia sist måned steg oljeprisen kraftig, men har siden falt betraktelig tilbake.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.