Prisen på nordsjøoljen brent, som brukes som referanse for oljehandel verden over, stiger videre med 0,31 prosent tirsdag morgen og handles for 64,21 dollar fatet.

Årsaken er kronprins Mohammed bin Salmans arrestasjoner av minst 11 saudiarabiske prinser og flere titall ministere i helgen. Saudi-Arabia er verden største oljeeksportør og pumper alene opp hver niende fat av olje som blir produsert globalt, og har med andre ord en gedigen innflytelse på oljemarkedet.

Den politiske uroen i kongedømmet sendte oljeprisen opp halvannen dollar fatet fra søndag til mandag og ytterligere opp to dollar fatet natt til tirsdag.

Anslår oljepris under 50 dollar

Analytiker Carsten Fritsch i tyske Commerzbank sier til Financial Times at spenningene på kort sikt kan drive markedet oppover, men at oppgangen kan bli kortvarig.

– Vi har gjentatte ganger sagt at den største risikoen for vår konservative prisanslag er destabilisering av situasjonen i Saudi-Arabia. Så lenge de geopolitiske nyhetene dominerer vil ethvert anslag som alene er basert på fundamentale data ikke gi særlig mening, sier han til avisen.

Commerzbank anslår i sin siste råvarerapport at oljeprisen vil ligge på under 50 dollar fatet ved utgangen av året – rundt 30 prosent lavere enn dagens oljepris.

Analytiker Cyril Widdershoven i det nederlandske konsulentfirmaet Verocy sier til avisen at volatiliteten i Saudi-Arabia kan ha betydelig effekt på oljeprisen.

Støtte fra Trump

Kong Salman opprettet lørdag en antikorrupsjonskommisjon og utpekte sin sønn kronprins Salman til leder for kommisjonen. Bare få timer senere skal en rekke sentrale personer i kongedømmet angivelig ha blitt arrestert for korrupsjon, men det spekuleres voldsomt i om kronprinsen har gjort det for å styrke sin posisjon før kong Salman går av enten i år eller neste år.

USAs president Donald Trump ga kongen og kronprinsen sin fulle støtte i en Twitter-melding under hans besøk i Japan mandag.

– Jeg har stor tro på Kong Salman og kronprinsen av Saudi-Arabia. De vet nøyaktig hva de gjør, skrev han.

Pådriver for kuttforlengelse

Når kronprins Salman nå har fjernet sine argeste rivaler i kampen om makten, står han trolig enda sterkere når han skal gå videre med sin energipolitikk. Han har blant annet sammen med landets oljeminister Khalid Falih vært en pådriver for å forlenge kuttavtalen som oljekartellet Opec inngikk i november i fjor.

– Det at den saudiarabiske kronprinsen støtter en forlengelse av oljekuttene er en av grunnen til at markedene ser dette som et «bullish» signal, sier økonom Barnabas Gan i Oversea Chinese Banking Corporation til Bloomberg News, og referer til helgens arrestasjoner.

«Bullish» er et uttrykk for å forvente en prisstigning.

Bloomberg peker også på den pågående konflikten mellom den irakiske regjeringen og kurdiske styrker som en driver for høyere oljepris.(Vilkår)

Handler og leverer på timen
Robin er et ny tjeneste som skal hjelpe deg med å fikse småting på timen. Gründer Pål Ohna Børde tror at folk fremover vil kreve tjenester som leverer raskere enn det netthandlere kan tilby.
01:59
Publisert: