Prisen på nordsjøoljen Brent er svakt opp onsdag morgen og handles for rundt 52 dollar fatet.
Oljeprisen steg med over syv prosent i juli etter at Saudi-Arabia lovet kutt i både eksport og ytterligere kutt i produksjonen i august. Det oljerike kongedømmet manet også til at andre land i oljekartellet Opec skulle gjøre det samme. Lagertall fra USA har også vist lagertrekk i sommer, men det skyldes i stor grad at kjøresesongen i USA krever mer olje enn ellers.
Også antall aktive amerikanske rigger bremser opp. Ifølge oljeselskapet Baker Hughes' ferske riggtelling mandag var det fire færre aktive rigger i USA forrige uke enn uken før.
Raffineriene putrer og går
Ifølge den amerikanske storbanken Morgan Stanley er det fortsatt tilstrekkelig med olje i markedet, men den sterke veksten som har vært overrasker ikke lenger markedet. Nå er det etterspørselen som endrer seg mest, ifølge banken. Den øker.
– Raffinerier står på gjennom USA, Europa, Kina og Brasil. Mer eller mindre halvparten av verdens raffinerikapasitet ligger på 1,2 millioner fat om dagen over siste års nivåer, skriver analytiker og oljestrateg Martijn Rats i Morgan Stanley i en fersk oppdatering på oljemarkedet.
Marginene for raffineriene holder seg overraskende robuste, og ligger på nivå med den sterke tilstanden tilbake i 2015, ifølge Rats.
– Dette indikerer tiltagende vekst i etterspørselen, skriver han.
«Etterspørselen ser sterkere ut enn prognosene»
Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB skrev i en oppdatering mandag at selv om det var en liten «sell off», det vil si en periode der investorene selger unna olje, mandag morgen, så ser ikke utsiktene så altfor ille ut.
– Til tross for lav etterlevelse av Opecs kutt i juli, ser vi fra ukedata at oljelagrene har falt seks uker på rad med totalt 74 millioner fat, hvorav 45 millioner fat var i USA, skriver Schieldrop, som også viser til færre aktive rigger i USA.
– Generelt sett ser den globale etterspørselen etter olje sterkere ut enn de fleste nåværende prognoser, skriver Schieldrop.
Han forklarer også at det er mye geopolitisk uro om dagen, men at dette ikke ser ut til å påvirke oljeprisen i særlig grad.
Blant annet kan situasjonen i Venezuela, der landet er i komplett kaos etter flere år med politisk uro, potensielt skape svingninger i oljeprisen. Venezuelas oljesektor står fortsatt i fare for å bli rammet av sanksjoner fra USA.
I helgen stoppet Libyas største oljefelt, Sharara-feltet, produksjonen etter protester fra arbeiderne. Selv om produksjonen ofte tar seg fort opp igjen, viser det at landet er i en sårbar situasjon, ifølge Schieldrop. (Vilkår)